Dobré noviny
Extrémne jednoduchý obmedzovač rýchlosti: Funguje ako pásy a bude povinný už o rok
Dobré noviny
Dobré noviny

Extrémne jednoduchý obmedzovač rýchlosti: Funguje ako pásy a bude povinný už o rok

— Foto: ETSC.eu

Systém bude povinnou súčasťou vozidiel už od budúceho roka.

BRATISLAVA 8. mája - Jazda vyššou než maximálnou povolenou rýchlosťou má značný podiel na dopravných nehodách, vrátane tých s tragickým koncom. Vodičov síce na maximálnu povolenú rýchlosť upozorňuje dopravné značenie, no mnohí si s ňou nelámu hlavu a úmyselne túto rýchlosť prekračujú. Iní síce nejazdia vyššou než maxiálnou povolenou rýchlosťou, no prekročia ju z nepozornosti.

V oboch týchto prípadoch by mal byť nápomocný nový inteligentný obmedzovač rýchlosti ISA, ktorý funguje až extrémne jednoducho a pripomína systém kontrolujúci správne používanie bezpečnostných pásov.

Homologizované vozidlá budú musieť už od budúceho roka povinne implementovať inteligentný obmedzovač rýchlosti ISA. Ako informujú Hospodárske noviny, obmedzovač bude získavať inoformácie o maximálnej povolnenej rýchlosti získavať z dvoch zdrojov - pomocou GPS družice a tiež vlastným snímaním zvislého dopravného značenia. Ak vodič prekročí povolenú rýchlosť, automobil začne sám spomaľovať, prípadne upozorní vodiča na prekročenie maximálnej povolenej rýchlosti pípaním podobne, ako automobily upozorňujú na nezapnuté bezpečnostné pásy.

„EÚ má nový cieľ znížiť do roku 2030 počet úmrtí a vážnych zranení na cestách o polovicu. Ak máme uspieť, musíme sa vyhnúť chybám z minulého desaťročia. EÚ musí hneď konať a nemôže si dovoliť čakať ďalšie roky,“ povedal Antonio Avenoso, výkonný riaditeľ Európskej rady pre bezpečnosť dopravy (ETSC).

Prekračovanie maximálnej povolenej rýchlosti je dlhodobou agendou Európskeho parlamentu a Európskej rady pre bezpečnosť dopravy. Niet divu - neprimeraná rýchlosť je stále jednou z najčastejších príčin smrteľných nehôd na európskych cestách. Asi v tretine všetkých smrteľných nehôd zohráva úlohu neprimeraná rýchlosť.

Bude sa dať deaktivovať, ale...

Nový obmedzovač rýchlosti síce bude možné pred jazdou vypnúť, nezodpovedným vodičom ale aj tak nedá pokoj. V prípade deaktivácie síce nebude vozidlo automaticky spomaľovať, ale bude pípať podobne ako pri nezapnutých bezpečnostných pásoch. Rovnako bude upozorňovať na prekročenie maximálnej povolenej rýchlosti aj prostredníctvom vizuálnych signálov.

Obmedzovač ISA sa nebude dať deaktivovať natrvalo, automaticky sa zaktivuje pri každom štarte vozidla.

Inteligentný systém bude rozpoznávať maximálnu povolenú rýchlosť priamo počas jazdy dvomi spôsobmi - prostredníctvom informácií z družice a pomocou špeciálnej kamery snímajúcej dopravné značenie.
Inteligentný systém bude rozpoznávať maximálnu povolenú rýchlosť priamo počas jazdy dvomi spôsobmi - prostredníctvom informácií z družice a pomocou špeciálnej kamery snímajúcej dopravné značenie. Foto: ETSC.eu

Európske úrady upokojujú vodičov, že ak by obmedzovač kvôli šetreniu motora či brzdového systému chceli predsalen vypnúť, budú tak môcť urobiť. Avšak iba počas prechodného obdobia, neskôr sa podmienky sprísnia a obmedzovač už nebude možné vypnúť.

V prípade mimoriadnych situácií bude možné prudkým stlačením plynového pedálu systém dočasne zastaviť, avšak po opätovnom spomalení na maximálnu povolenú rýchlosť sa mechanizmus automaticky znovu aktivuje.

Už ste čítali?