Americká spoločnosť Colonial Pipeline, ktorá je najväčším prevádzkovateľom potrubnej siete na prepravu ropných produktov v Spojených štátoch, musela po útoku hekerov prerušiť činnosť. Sieť produktovodov Colonial Pipeline prepravuje pohonné hmoty z rafinérií na pobreží Mexického zálivu do ľudnatých oblastí na juhu a východe USA.

„Spoločnosť Colonial Pipeline 7. mája zistila, že sa stala obeťou kybernetického útoku. Preto sme iniciatívne odpojili niektoré systémy, aby sme hrozbu minimalizovali. Tým sa prechodne zastavila činnosť všetkých produktovodov," píše sa v piatkovom oznámení podniku. Podľa zdrojov agentúry Reuters sa firma stala terčom takzvaného ransomwaru, teda vydieračského programu, ktorý zablokoval prístup k systému a za odblokovanie požaduje výkupné.

EBE 4 Washington - Na snímke americký prezident Joe Biden počas prejavu v Bielom dome vo Washingtone v noci na piatok 16. apríla 2021. Joe Biden v prejave niekoľko hodín po tom, čo USA oznámili nové ekonomické sankcie voči Rusku a nariadili vyhostenie desiatich diplomatov, uviedol, že pre obe krajiny je
Neprehliadnite

Americké štáty vyzvali Bidena, aby do roku 2035 ukončil predaj áut na benzín

Colonial Pipeline denne prepravuje asi 2,5 milióna barelov benzínu, nafty, leteckého paliva a ďalších ropných produktov. Využíva k tomu sieť potrubia v celkovej dĺžke približne 8 850 kilometrov. Firma uvádza, že na zásobovanie východného pobrežia Spojených štátov pohonnými hmotami sa podieľa asi zo 45 percent.
Firma oslovila špecialistu na kybernetickú bezpečnosť, aby prešetrili rozsah škôd. Obrátila sa aj na políciu a ďalšie federálne úrady. Ako dlho bude sieť produktovodov mimo prevádzky, firma vo svojom stručnom oznámení neuviedla. Reuters už v piatok informoval, že firma odstavila hlavné potrubie na prepravu benzínu a niektorých ďalších ropných produktov.

„Ak odstávka v Colonial potrvá dlhšiu dobu, napríklad štyri až päť dní, rafinérie by mohli obmedzovať tempo produkcie, aby si udržali zásoby," uviedol analytik Andrew Lipowa zo spoločnosti Lipowa Oil Associates.

Algirdasa Pipikaiteová z centra pre kybernetickú bezpečnosť upozornila, že kybernetické útoky na prevádzkové aktivity podnikov, napríklad výrobné linky, sú čím ďalej častejšie. „Kybernetická zraniteľnosť sa stáva systémovým problémom," vyhlásila Pipikaiteová. Centrum pre kybernetickú bezpečnosť je súčasťou Svetového ekonomického fóra (WEF).

Rušná ulica v japonskej metropole Tokio
Neprehliadnite

Japonsko chce do 15 rokov skončiť s autami na benzín

Ceny benzínu a nafty k okamžitému dodaniu z rafinérií na pobreží Mexického zálivu pri piatkovom obchodovaní mierne klesli. Na komoditnej burze NYMEX v New Yorku ale ceny oboch kontraktov vzrástli viac ako cena ropy. Cena termínovaného kontraktu na benzín vzrástla o 0,6 percenta na 2,1269 dolárov za galón, v prípade nafty sa cena zvýšila o 1,1 percenta a uzavrela na 2,0106 dolárov za galón. Galón má zhruba 3,8 litra.
Dlhodobejšie dopady na ceny budú záležať na tom, ako dlho zostane sieť Colonial Pipeline mimo prevádzky.

Ak sa ropné produkty nedostanú do prepravného potrubia, mohli by sa ceny na pobreží Mexického zálivu ešte znížiť. Naopak ceny v newyorskom prístave zrejme vzrastú, upozornil jeden z analytikov, na ktorého sa odvoláva Reuters. Spoločnosť Colonial Pipeline odstavila značnú časť potrubia na prepravu benzínu a niektorých ďalších ropných produktov, keď v roku 2017 udrel na pobreží Mexického zálivu hurikán Harvey. Cena benzínu k okamžitému dodaniu z tejto oblasti potom vystúpila na päťročné maximum, zatiaľ čo nafta bola najdrahšia zhruba za štyri roky.