Utorok, 23. apríl 2024

Hráči z pekla: Záporný hrdina NHL sa nezmení, ani keby mu zakázali hokej na pol sezóny. Celú kariéru dokazuje, že je ukážkovým chrapúňom

Jakub Halák Jakub Halák 08.05.2021
SITA - Bruce Bennett via AP

V lige sa pohybujú hráči, ktorí majú rôzne úlohy. Niektorí majú za úlohu brániť, iní útočiť, ďalší sú komplexní, venujú sa i obrane, i útoku. A potom sú tu bitkári, hráči nastupujúci s cieľom zmeniť emócie na ľade, dodať tímu nejakú energiu, keď sa všetko rúca. Každý tím potrebuje všetky typy hráčov, pokiaľ chce dosiahnuť úspech. Stáva sa však, že mužstvo sa sekne a adoptuje si v drafte jednobunkovca.

Presne takýto typ hráča je Tom Wilson, bytom Washington Capitals. Na fyzickej hre nie je nič zlé, patrí k hokeju. Je to nástroj ako si získať rešpekt, brániť spoluhráčov. Čo je však za čiarou, je opakované napádanie protihráčov za účelom zranenia, často bezdôvodne.

Kauza Višňovský

Wilson bol draftovaný zo 16. miesta v roku 2012. S výškou 193 cm a váhou okolo jedného metráku bolo jasné, že ide o fyzického hráča. Jediné proti malo byť slabšie korčuľovanie, aspoň to stálo v jednej z jeho charakteristík. Debut si odkrútil v playoff 2013. Ďalšie dve sezóny zbieral poväčšine trestné minúty. Do dejín chrapúnstva sa zapísal prvýkrát v roku 2015, keď zranil Ľubomíra Višňovského.

Hit to nebol čistý.

Wilson dostal dvojminútový trest v hre. Suspendácia neprišla. Višňovský utrpel otras mozgu. V ďalšom zápase s Islanders dostal Wilson najprv bitku od Leeho a potom ho pichol Cizikas hokejkou do jeho vonkajších pohlavných znakov. #nepomohlo

St. Louis je na poľovačku ako stvorené

Tom má čuch na terorizovanie hráčov St. Louis Blues. V príprave na novú sezónu v roku 2017 najprv zostrelil Roberta Thomasa. Trest na dve stretnutia bol nevyhnutný. V tej istej príprave, v poslednom zápase opäť proti Blues, narazil na mantinel Sammyho Blaisa.

Prvé štyri zápasy novej sezóny musel vynechať pre trest za tento čin. #znovanepomohlo

Do tretice sa vyzúril na hráčovi St. Louis, Oskarovi Sunqvistovi v sezóne 2018/2019. Zo spomínaných hitov bol tento jednoznačne najnebezpečnejší.

Udelený dištanc na 20 zápasov zodpovedá vykonanému. Celkom však Wilson chýbal iba 16 zápasov, lebo trest mu zmiernil sám veľkovojvoda Bettman. A to napriek tomu, čo sa stalo v predošlom playoff.

Suspendácia so sladkým vrcholom

Ešte predtým totižto počas playoff 2018 zažil suspendáciu na tri zápasy za podobný zákrok. Stalo sa to počas tretieho zápasu druhého kola playoff proti Pittsburghu. Obeťou bol tentokrát Zach Aston-Reese, ktorý utrpel otras mozgu a zlomeninu čeľuste.

Napriek tomu sa na konci sezóny spolu s Capitals radoval zo zisku Stanley Cupu.

Potvrdenie chorej mysle

Po útoku na Sunqvista a dlhšom treste sa zdalo, že kanadský obor sa upokojil. Až do marca 2021. Že ľudia sa nemenia dokázal po zákroku na Brandona Carla z Bostonu.

Stopka na sedem zápasov ho mala umravniť. #stáležiadnazmena

Trvalo to až do mája, kedy sa vyzúril na Buchnievichovi a potom na Panarinovi. V tomto prípade dostal pokutu 5000 USD. Zákroky to neboli surové, okrem tej päsťovky do ležiaceho Buchnievicha. Vôbec nemusela prísť, keďže Pavel neatakoval brankára. Avšak po toľkých predošlých prehreškoch sa suspendácia pýtala. Rangers podali protest proti rozhodnutiu a žiadali hlavu prezidenta bezpečnostnej komisie. NHL ale urobila šalamúnsky ťah: prezident zostal, Wilson nebol suspendovaný a Rangers dostali 250 tisíc pokutu. WAU.

Pri každom incidente sa musí zohľadňovať, čo páchateľ vykonal predtým a podľa toho posudzovať ďalšie tresty. Takto je to iba čakanie, kto to schytá nabudúce.  

Verdikt

Capitals si cenia služby Wilsona natoľko, že dostáva ročne 5,166 milióna USD. To je o 134 tisíc menej ako dostáva napríklad Tomáš Tatar v Montreale. Wilson je zárukou fyzickej hry, v zápasoch chýba v podstate iba pre suspendácie. Posledné dve sezóny, keď sa venoval najmä hokeju mal dokonca 20-gólové. Čiže môže byť platný, čo sa týka bodovej produkcie, aj keď záleží s kým hrá krídelník v útoku.

Pokiaľ chce Wilson pokračovať v nastolenom trende musí si dať pozor, aby sa mu nestali dve veci. Prvý problém nastane, keď sa karta obráti a niekto silný a veľký mu dá ochutnať jeho vlastnú medicínu.

Druhý sa stane, keď mu začnú ubúdať fyzické sily a bude sa musieť rozhodnúť či zmeniť štýl hry alebo opustiť ligu.

TakUrčitee SMS
Keď ste sa dočítali až sem, mám jednu prosbu. Po ôsmich rokoch poctivej práce nebudem chodiť okolo vriacej kaše a na bránu vypálim z ťažkého uhla: Uchádzame sa o symbolický príspevok od toho najvernejšieho – nášho fanúšika. Takurčitee teraz môžete podporiť cez jednoduchú SMS na číslo 8866. Na oplátku viem sľúbiť, že v neobjektivite nepoľavíme a budeme písať najlepšie ako vieme aj ďalej. Budeme prinášať ďalší športovo-zábavný obsah, ktorý oceňujete už vyše sedem rokov. Aj vďaka vám bude naša forma ďalej stúpať. Stačí poslať SMS v tvare: TAKURCITEE na číslo 8866 a podporiť nás sumou 2 Euríčka, ktorú zaplatíte v najbližšej faktúre svojho mobilného operátora. Za kolektív pisálkov z celého športového srdiečka ďakujem. Telovýchovný vedúci.

Komentáre

Tagy:

Odoberajte nás

Prihláste sa do nášho newslettera