Prvé dobré správy na úvod – slovenské domácnosti dnes platia za elektrinu rovnako ako pred desiatimi rokmi a menej ako väčšina Európanov. A teraz tie horšie. Ceny elektriny sú na Slovensku vyššie ako v Poľsku a Maďarsku, ale aj ako v Holandsku alebo vo Švédsku. A za posledné tri roky vzrástli takmer o pätinu. Z údajov Eurostatu vyplýva, že za rastom cien stojí predovšetkým zvyšujúci sa podiel daní a odvodov. Na konci roku 2013 platili európske domácnosti za jednu kilowatthodinu 13,4 centa. O sedem rokov bola cena komodity síce len 12,7 centa za kilowatthodinu, zvýšil sa však podiel ostatných zložiek ceny. Pre konečných spotrebiteľov tak elektrina zdražela.

Najvyššie poplatky z každej spotrebovanej kilowatthodiny vyberajú od svojich občanov štáty, ktoré masívne investujú do obnoviteľných zdrojov energie – Dánsko, Nemecko a Španielsko. Preto nemeckí spotrebitelia platia za elektrickú energiu trojnásobok toho, čo Bulhari či Maďari, ktorí majú tieto poplatky nulové a hradia iba DPH.

Maximálne ceny za dodávku elektriny pre slovenských zákazníkov určuje Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) v podobe takzvanej referenčnej ceny. Tá za posledný rok vzrástla, pretože sa zvýšili burzové ceny elektrickej energie. Podľa hovorcu ÚRSO Radoslava Igaza stáli za rastom vysoké ceny emisných povoleniek, pretrvávajúce nepriaznivé počasie, dekarbonizácia a prechod na alternatívne palivá pri výrobe elektriny, ako aj pozitívny výhľad oživenia ekonomiky a s tým spojený rast dopytu po elektrine pri priemyselných odberateľoch. V prípade ceny zemného plynu hrá popri nepriazni počasia úlohu aj očakávané hospodárske oživenie a aktuálny stav využitia zásobníkov.

Predplaťte si TREND za najvýhodnejšiu cenu už od 1 € / týždeň

  • Plný prístup k prémiovým článkom a archívu
  • Prémiový prístup na weby Mediálne, TRENDreality a ENJOY
  • Menej reklamy na TREND.sk
Objednať predplatné

Máte už predplatné? Prihláste sa