Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Nižšie rizikové rezervy priniesli rakúskej RBI pozitívny 1. kvartál

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Pozitívne sa na výsledkoch prejavili nižšie rezervy pre nedobytné úvery. Kým miera nových rezerv na konci minulého roka dosiahla 65 základných bodov, v 1. kvartáli išlo o 35 základných bodov.

Viedeň 8. mája (TASR) - Nižšie náklady na riziká priniesli rakúskej Raiffeisen Bank International (RBI) v 1. kvartáli zhruba o pätinu vyšší zisk. Banka ukončila prvé tri mesiace s medziročným nárastom zisku o 22 % na 216 miliónov eur, prevádzkový zisk vzrástol o 17,7 % na 567 miliónov eur.

"Sme s vývojom prvého štvrťroku spokojní. V marci začal stúpať dopyt po úveroch," cituje agentúra APA šéfa predstavenstva Johanna Strobla. Objem spotrebiteľských úverov v 1. kvartáli medziročne stúpol o 1,3 % zhruba na 91,9 miliardy eur.

Dopyt po úveroch a bankových službách naďalej zostáva relatívne nízky a podľa Strobla to súvisí s pandémiou nového koronavírusu a jej dôsledkami. Napriek tomu šéf RBI vidí prvé známky zlepšenia situácie. "Hospodárske zotavenie je viditeľné a v nasledujúcich dvoch rokoch bude pokračovať," povedal. Aj v prípade stredoeurópskych mien, ktoré vlani stratili hodnotu, zaznamenala banka v prvom štvrťroku trend k ich zhodnocovaniu.

Pozitívne sa na výsledkoch prejavili nižšie rezervy pre nedobytné úvery. Kým miera nových rezerv na konci minulého roka dosiahla 65 základných bodov, v 1. kvartáli išlo o 35 základných bodov. RBI za celý tento rok očakáva mieru tvorby nových rezerv na úrovni 75 základných bodov, čo súvisí s postupným ukončovaním štátnej pomoci a s tým súvisiacou neschopnosťou splácať úvery. Negatívne sa môžu prejaviť aj mutácie nového koronavírusu, ktoré brzdia doterajší pokrok v boji proti pandémii. Kompenzáciou by mohla byť ďalšia štátna podpora a dobrý vývoj v sektore priemyslu.

K lepšiemu výsledku hospodárenia prispeli nižšie administratívne náklady, ktoré klesli o 5,4 % na 692 miliónov eur. Naproti tomu sa zhoršili zisky z úrokov a provízií. V dôsledku oslabenia ruskej a ukrajinskej meny a zníženia úrokov na mnohých trhoch klesol zisk z úrokov o 13 % na 767 miliónov eur. Zisk z provízií klesol o 3,2 % na 434 miliónov eur.