ZN.SK
Gravity Indastries jetpack Bitské námorníctvo

Britské námorníctvo predstavilo lietajúci jetpack a infiltráciu druhej lode

Britské Kráľovské námorníctvo sa môže pochváliť novou technológiou ako v sci-fi filme. JetPack im umožní preletieť z jednej lode na druhú…

Britské Kráľovské námorníctvo sa môže pochváliť novou technológiou ako v sci-fi filme. Prelet z jednej lode na druhú môže prebiehať veľmi rýchlo a to aj bez použitia vrtuľníka. Pomocou jetpacku, ktorý je možné ovládať pomocou dvoch násad na rukách, je možné preletieť z výsadkového člna a infiltrovať sa na iné plavidlo. Napríklad v noci by to bolo možné spraviť relatívne nepozorovane. Za predpokladu, že by šlo o veľkú loď a zvuk prúdiaceho vzduchu, ktorý prezrádza použitie jetpacku, sa stratí.

Gravity Indastries jetpack Bitské námorníctvo

JetPack na naozaj vyspelej úrovni

Spoločnosť Gravity Industries, ktorá jetpacky vyrobila, vytvorila zatiaľ najdokonalejšiu verziu technológie, ktorú už poznáme v rámci rôznych iných verzií.

Gravity Indastries jetpack Bitské námorníctvo

Táto konkrétna verzia však vyniká veľmi dobrou ovládateľnosťou, stabilitou a tiež, zdá sa, vyššou bezpečnosťou. Na internete sa objavilo demonštračné video, na ktorom Kráľovské námorníctvo prezentuje novú technológiu. Jetpack ako súčasť výstroja vyškolených letcov sa už môže vytratiť z roviny úvah a presunie sa do reality. Z gumového člna sa vojak infiltruje na hliadkujúcu loď HMS Tamar. Z lode potom môže posádke z priplávajúceho člnu zhodiť rebrík a umožniť tak preniknúť aj ostatným na palubu.

Kým je v správnych rukách…

Nová technológia v sériovej výrobe v správnych rukách môže priniesť veľmi rýchle riešenie ťažko riešiteľných situácií. Jej vývoj trval niekoľko rokov a zábery na videu tiež nie sú prvými testami. Tých bolo viacero už predtým aj zo strany odborníkov, ako aj armády. Svoje uplatnenie by mohli nájsť aj v boji proti pirátom, teroristom, únoscom, ale aj mimo otvorené more na súši. Tak ako vždy, najmä v správnych rukách. Inak je zbytočné stavať ploty a hrubé múry, pokiaľ by ktokoľvek mohol preletieť tak, ako postavička v slávnej počítačovej hre Grand Theft Auto. Vývoj rôznych lietajúcich nástrojov neustále napreduje. Kým, niektorí vývojári sa zameriavajú na stroje fungujúce na princípe drona, iné na väčšie stroje s krídlami. Využívanie prúdu vzduchu si však vyžaduje aj mimoriadnu ľudskú silu a schopnosť správne vyhodnotiť nutnosť pohybu rúk a vlastnej váhy, respektíve nerovnováhy.

Mohlo by zaujímať tiež:

Tomáš

Tomáš
Šéfredaktor magazínu ZN.SK, nadšenec pre Slovensko, jeho kultúru, zaujímavosti historické aj nehistorické, svet ako taký, aj vedu a techniku. Zaujíma ho viacero oblastí, svetové kuriozity, rekordy, aj cestovanie. Aj preto sa snaží o tvorbu nevyhradenú len na jednu oblasť.



Inzercia

Inzercia

Online kníhkupectvo BUX.sk

Sleduj nás na sieťach

Nájdete nás na Facebooku aj Youtube

Zatvoriť reklamu
Zatvoriť reklamu