ZN.SK
Dieťa, malé, Afrika, ilustračné foto

V Maroku sa narodili devätorčatá. Taký viacpočetný pôrod vzácnosť

V Maroku sa malijskej žene narodili devätorčatá. Neobvyklé tehotenstvo až toľkých detí už vo svete zaznamenali, no prežitie detí z takéhoto tehotenstva je však mimoriadne…

V Maroku sa malijskej žene narodili devätorčatá. Neobvyklé tehotenstvo až toľkých detí už vo svete zaznamenali, no prežitie detí z takéhoto tehotenstva je však mimoriadne vzácne. Prípad z Maroka je však iný. Deti, z ktorých sa každé narodilo s váhou pod jeden kilogram, žijú všetky. 24 ročná Halima, matka detí, je podľa medializovaných informácií taktiež v poriadku.

Dieťa, malé, Afrika, ilustračné foto pre devätorčatá článok

Marockí odborníci mali byť zárukou

Matka rodila v Maroku z obáv, že by pri tomto neobyčajnom pôrode v rodnom Mali nemala dostatočnú starostlivosť. V Maroku rodičia našli nemocnicu, aj odborníkov pre očakávané devätorčatá. Tí sa najbližšie mesiace budú starať o prežitie piatich dievčat a štyroch chlapcov. Početný zdravotnícky personál pri cisárskom pôrode sa postupne staral o deti s vedomým, že ide o náročné a komplikovaný pôrod. Najmä bolo isté, že niečo také prinesie medializáciu a celosvetový záujem, rovnako tak z odbornej sféry pôrodníctva. Deti sa narodili v približne 6. mesiaci tehotenstva. V tomto štádiu tehotenstva je prežitie dieťaťa viac-pravdepodobné, ale výrazne je úspech ovplyvnený kvalitou poskytnutej zdravotnej starostlivosti.

Devätorčatá sú niečo naozaj mimoriadne

Mimoriadna udalosť v našich končinách sú trojčatá. Pri štvorčatách sa rodina teší, alebo neteší záujmu médií. Aktivujú sa však aj sociálne služby a pomoc takejto rodine napríklad v rámci opatrovateľky a výpomoci v domácnosti. Je bežné, že vo vyspelých krajinách dostávajú rodičia viacpočetného potomstva pomoc do domácnosti, pretože zvládnuť nie len nadojčiť toľko detí, ale aj zvládnuť chod domácnosti, je mimoriadne náročné. Predstaviť si potomstvo vynásobené deviatkou je však niečo ťažko uveriteľné. Taktiež nemysliteľné napríklad v rámci rodinnej dovolenky, výletov za rodinou, či presune do školy a pod. Na takto početnú rodinu by bolo nutné vlastniť mikrobus a vodičák naň. Naviac nie je ojedinelé, že viacpočetné tehotenstvo u jednej ženy sa môže neskôr zopakovať, hoci už nemusí ísť o deväť detí. Isté je, že 24 ročná matka devätorčiat bude šedivá oveľa skôr, než by bola pri jednom dieťati.

V januári v roku 2009 sa napríklad v USA narodili osemčatá. Nadya Suleman cisárskym rezom priviedla na svet šesť chlapcov a dve dievčatá. Keďže šlo o prvý zaznamenaný pôrod osemčiat, ktoré prežili, získala titul prvá. Matka z Mali rodiaca v Maroku môže byť tak prvou, ktorej sa narodili devätorčatá a pôrod prežili. Aspoň sa o to budú snažiť odborníci v marockej nemocnici.

Mohlo by zaujímať tiež:

Tomáš

Tomáš
Šéfredaktor magazínu ZN.SK, nadšenec pre Slovensko, jeho kultúru, zaujímavosti historické aj nehistorické, svet ako taký, aj vedu a techniku. Zaujíma ho viacero oblastí, svetové kuriozity, rekordy, aj cestovanie. Aj preto sa snaží o tvorbu nevyhradenú len na jednu oblasť.



Inzercia

Inzercia

Online kníhkupectvo BUX.sk

Sleduj nás na sieťach

Nájdete nás na Facebooku aj Youtube

Zatvoriť reklamu
Zatvoriť reklamu