Apple sa v poslednom čase dostáva do médií inak, ako sme zvyknutí. O čo ide?

Apple v súčasnosti vedie dva dôležité spory. Jeden sa týka Spotify, druhý Epic Games. Švédska firma Spotify podala na Európsku komisiu sťažnosť na Apple za porušovanie hospodárskej súťaže. Sťažujú sa na dva body.

Prvý je, že Apple si účtuje 30-percentné poplatky na všetky služby pre majiteľov aplikácii. Títo developeri následne prenášajú náklady za provízie na zákazníkov. Zjednodušene, ak si stiahnete appku na Appstore, 30 percent ide Applu. Druhý bod je, že obchodné podmienky Applu bránia informovať spotrebiteľov o lacnejších riešeniach. Fakticky sa takto zabetónoval.

Prečo sa Spotify rozhodla obrátiť práve na Európsku komisiu a nie napríklad na Súdny dvor EÚ?

Európska komisia má právomoc na rozhodnutie o tom, či Apple porušuje hospodársku súťaž. Rieši to Generálne riaditeľstvo pre hospodársku súťaž pri EK. Každý sa môže obrátiť na Komisiu a Spotify je švédska firma a Švédsko je členom EÚ. Z tohto hľadiska ide teda o logický krok.

Apple And Maker Of Popular Video Game Fortnite, Epic Enter Court Battle
Neprehliadnite

Epic Games si proti Apple pripravili útok vopred. Napriek tomu nemusí byť úspešný

Aj keď sa spor ešte len začína, komisia už vydala stanovisko.

Pred pár dňami Európska komisia vydala predbežný názor a v ňom uznala, že Apple narušoval trh svojím dominantným postavením cez Appstore. Apple má teraz dvanásť týždňov na vyjadrenie a nastavenie obhajoby.

Čo EÚ Applu v spore vyčíta?

Komisia argumentovala štyrmi spôsobmi. Po prvé, Apple má podľa Komisie dominantné postavenie na trhu distribúcie aplikácií na streamovanie hudby. Ďalej ide o majiteľov aplikácií. Pre nich je Appstore jedinou bránou k zákazníkom, ktorí používajú iPhone. Neviete použiť Google store ani iné možnosti.

Komisia vyčíta kalifornskej spoločnosti aj príliš veľkú dominanciu nad spotrebiteľmi a na trhu.

Áno, komisia považuje za problematické aj to, že obchodné podmienky sa s Applom nedajú vyrokovať a neviete sa na ničom dohodnúť ani dosiahnuť akúkoľvek zmenu. Posledným bodom proti Applu je, že tieto pravidlá zvyšujú náklady developerov ako je Spotify a tí následne zvyšujú poplatky pre zákazníkov. Toto podľa komisie narúša hospodársku súťaž.

Hovorí sa aj o neprimerane vysokých poplatkoch pre developerov za možnosť vôbec využívať platformu Appstore.

Aby ste ako Spotify prežili a zároveň musíte platiť Applu 30 percent zo všetkých tržieb iba za možnosť používať ich trhovisko, tak tých tridsať percent musíte preniesť do ceny pre koncového zákazníka. A s týmto EÚ nie je stotožnená.

LOS ANGELES, CA - JUNE 12:  Game enthusiasts and industry personnel visit the 'Fortnite' exhibit during the Electronic Entertainment Expo E3 at the Los Angeles Convention Center on June 12, 2018 in Los Angeles, California.  (Photo by Christian Petersen/Getty Images)
Neprehliadnite

Apple bojuje s Fortnite o budúcnosť poplatkov za Appstore

Predplaťte si TREND za najvýhodnejšiu cenu už od 1 € / týždeň

  • Plný prístup k prémiovým článkom a archívu
  • Prémiový prístup na weby Mediálne, TRENDreality a ENJOY
  • Menej reklamy na TREND.sk
Objednať predplatné

Máte už predplatné? Prihláste sa