Pandémia prehĺbila negatívny pohľad podnikateľov na kvalitu podnikateľského prostredia

NETKY.SK • 6 Máj 2021, 09:02 • 2 min
Pandémia prehĺbila negatívny pohľad podnikateľov na kvalitu podnikateľského prostredia

BRATISLAVA - V druhom polroku minulého roka sa podľa prieskumu Podnikateľskej aliancie Slovenska prehĺbil negatívny pohľad podnikateľov na kvalitu podnikateľského prostredia.

slovakia

left justify in out

Za výrazné zvýšenie nespokojnosti môže z veľkej časti pandémia koronavírusu. Negatívny pohľad podnikateľov je za druhý polrok 2020 o 2,85 percentuálnych bodov horší, ako bol za predchádzajúci polrok.

 

Celkovo ide o najhoršie vnímanie kvality podnikateľského prostredia od roku 2012. Podnikatelia pritom podľa aliancie vnímali negatívne takmer všetky zložky indexu.

Za top bariéry v podnikaní označili v druhom polroku uplynulého roka funkčnosť politického systému v štáte, efektívnosť hospodárenia štátu, prístup k štátnej pomoci, ďalej zrozumiteľnosť, použiteľnosť a stálosť právnych predpisov, hospodársku politiku štátu, dostupnosť informácií a taktiež byrokraciu, prieťahy v konaní na úradoch a výkazníctvo.

 

Mierne zlepšili hodnotenie výskytu hospodárskej kriminality a organizovaného zločinu a taktiež aj likvidity, cash-flow a plnenia záväzkov podniku. Podnikatelia v uvedenom období pozitívne hodnotili iba vzťah k životnému prostrediu.

Z legislatívy podľa podnikateľov najnegatívnejšie ovplyvnia podnikateľské prostredie zmeny v minimálnej mzde, ale aj vládny návrh zákona o 13. dôchodku.

 

Na druhej strane podnikatelia najviac ocenili reformu súdnictva a pozitívne vnímajú aj vládny návrh zákona o výkone rozhodnutia o zaistení majetku, ktorého cieľom je vytvorenie a zavedenie režimu správy majetku, ktorý bol zaistený v trestnom konaní, daňovom konaní, prípadne v iných procesoch v rámci verejnej správy.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona