Pre podnikateľov svitá na lepšie časy. Čaká ich menej byrokracie a poplatkov

NETKY.SK • 5 Máj 2021, 13:06 • 2 min
Pre podnikateľov svitá na lepšie časy. Čaká ich menej byrokracie a poplatkov

BRATISLAVA - Ministerstvo hospodárstva SR pokračuje v znižovaní byrokracie. Do legislatívy sa im podarilo zaviesť princíp „one in - one out“ a „one in - two out“.

slovakia

left justify in out

Koalícia tento návrh schválila na dnešnom rokovaní vlády. Zmeny, ktoré majú uľahčiť podnikateľom život sú v prvej fáze zamerané na zavedenie princípov „one in - one out“ a „one in - two out“.

 

Podstatou regulácie je, že ak sa príjme nejaké nariadenie, ktoré predstavuje záťaž pre podnikateľov, musí sa odstrániť iné.

 

Programové vyhlásenie pritom hovorí o zavedení princípu „one in - one out“ od roku 2021 a princípu „one in - two out“ od roku 2022.

 

Viac času na rozvoj biznisu

Rezort pod vedením Richarda Sulíka hovorí, že problém regulačného zaťaženia trápi väčšinu rozvinutých ekonomík. Prejavuje sa v podobe nárastu počtu výkazov, hlásení, ako aj rôznych obmedzení, sprísnení či zvyšovaní poplatkov, daní, odvodov a podobne.

 

Výsledkom je, že sa zhoršuje pomer medzi tým, koľko času, energie a finančných prostriedkov vynakladajú podnikatelia na plnenie povinností voči štátu a koľko na zvyšovanie spokojnosti svojich zákazníkov a rozvoj svojho podnikania.

"Nárast regulačnej záťaže sa prejavuje zvýšením nákladov podnikov, poklesom ich produktivity a konkurencieschopnosti," konštatuje ministerstvo.

 

Prečítajte si tiež: Podnikatelia vystavili vláde vysvedčenie, takmer prepadla

 

"One in - one out"

Najväčšie úspechy s riešením tohto problému pritom zaznamenali krajiny, ktoré sa rozhodli pre systémový prístup vo forme povinnej kvantifikácie vplyvov a následného cieleného znižovania regulačného zaťaženia voči ministerstvám a iným predkladateľom regulácií.

 

Medzi takéto systémové riešenia patria okrem iného práve princípy „one in - one out“, „one in - two out“, či „one in - three out“.

Cieľom tohto návrhu je zastaviť rast a následne dosiahnuť znižovanie regulačných povinností. "V rámci tejto fázy ide o jednu zo zásadných zmien, ktorá zavádza nové povinnosti pre predkladateľov materiálov s identifikovanými vplyvmi na podnikateľské prostredie," približuje rezort. 

 

Tiež dodáva, že samotný materiál neznižuje náklady podnikateľov priamo. Jeho pozitívny vplyv v podobe znižovania nákladov podnikateľov sa očakáva po jeho zavedení a uplatňovaní predkladateľmi v praxi.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona