Dobré noviny
Týchto 5 návykov sme sa naučili počas pandémie a zídu sa nám už navždy
Alexandra Valková
Alexandra Valková

Týchto 5 návykov sme sa naučili počas pandémie a zídu sa nám už navždy

Ilustračné foto
Ilustračné foto — Foto: unsplash

Pandémia nám veľa vzala, ale takisto nám aj veľa dala a veľa nás naučila.

BRATISLAVA 7. mája - Pandémia koronavírusu prevrátila naše životy hore nohami. Veci, ktoré by nám ešte na začiatku minulého roka pripadali ako výplody bujnej fantázie, sú teraz našou každodennou realitou.

So situáciou sme si však dokázali poradiť, osvojili sme si množstvo nových návykov a zďaleka nejde len o častejšie umývanie rúk. Portál pozitivni-zpravy.cz vybrali tie, ktoré vám zlepšia kvalitu života aj do budúcnosti.

Starostlivosť o seba samého

„Starostlivosť o seba samého nikdy nezažila väčší boom ako v čase pandémie. Stačí otvoriť sociálne siete a už sa na nás valí nespočetné množstvo videí, ako cvičiť doma, programov na zdravie a rôzne výzvy. Pravdou je, že nikdy nebolo jednoduchšie prinútiť pacienta, aby sa o seba začal zaujímať, sledovať svoje vlastné telo, preťahovať sa, začať s jogou či otužovaním, nájsť si chvíľu na cvičenie. Čas a konzistentnosť - nič viac nie je potrebné, aby sa nám neuveriteľne zlepšil náš zdravotný stav,“ tvrdí fyzioterapeut Lukáš Frič.

Kladný vzťah k technológiám

Nákupy v e-shopoch, videohovory s blízkymi či kolegami, on-line výučba. Počítače a mobily sa stali dôležitým prostredníkom v komunikácii s vonkajším svetom. „S rodičmi, starými rodičmi, súrodencami, kamarátmi sme vo virtuálnom kontakte, pretože inak to často nejde. Osobný kontakt videohovorom, samozrejme, nenahradíme, ale keď už nás covid naučil s ním pracovať, bolo by skvelé, keby sme si aj v čase po pandémii uchovali kontakty s najbližšími cez video ako doplnenie tých osobných stretnutí. Aby sme nečakali na to, až sa uvidíme, ale navyše si k tomu občas zavolali a vďaka videohovorom boli v kontakte častejšie ako kedykoľvek predtým,“ odporúča odborník na PR Rostislav Starý.

Čas strávený v prírode a na slnku

Slnko je nielen zdrojom dobrej nálady, ale aj dôležitého vitamínu D, ktorý sme si pravidelnými vychádzkami do prírody začali dávkovať vo väčšej miere. „Vitamín D okrem pozitívneho vplyvu na zuby a kostné tkanivo pomáha udržiavať svalovú činnosť aj kondíciu imunitného systému," uvádza popularizátorka zdravého životného štýlu Kateřina Cajthamlová.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Alexis Salamandris (@alexis_salamandris)

Kreatívna činnosť

Na začiatku sme sa učili šiť rúška a piecť kváskový chlieb. Tvorivé vyžitie ale nadobudlo najrôznejšie podoby. Naučili sme sa maľovať podľa návodov na YouTube, robiť si precíznu manikúru a pedikúru, strihať svoje, ale aj partnerove vlasy...

„Považujem za veľmi prospešné nájsť si nejakú novú tvorivú činnosť, ktorá je človeku blízka, a venovať sa jej objavovaniu a hravému uvoľňovaniu svojej kreativity. Môže to byť výtvarná činnosť, hranie na nový hudobný nástroj, fotografovanie, učenie sa remeslu. Otváranie nových vnútorných obzorov je skvelým liekom na ‚liečenie sa‘ z pandémie. Do kreatívnych činností je, navyše, ľahké zapojiť deti a zabaviť so spoločnou aktivitou,“ odporúča Kateřina Pletichová, podnikateľka v kreatívnom priemysle.

Starostlivosť o vzťahy

Ako uvádza portál, medziľudské vzťahy v poslednom roku citeľne utrpeli a vo veľkom sa presunuli do virtuálneho priestoru. Práve to však predstavuje príležitosť svoje vzťahy zhodnotiť a o tie dôležité sa naučiť starať. „Je dobré vypestovať si návyk, keď budeme pravidelne kontaktovať ľudí, ktorých máme radi. Aktívne a cielene s nimi plánovať čas. Chodiť von a byť na čerstvom vzduchu. Byť vďačný za to, že žijeme a môžeme sa stretávať. Ukazuje sa, že rovnako, ako potrebujeme telovú výživu, potrebujeme aj emočné výživu. Nasýtiť sa môžeme práve napĺňajúcimi vzťahmi od hlbokých až po tie povrchné, akým je napríklad pokec so susedom,“ vysvetľuje terapeut Michal Peter.

Už ste čítali?