Horúce slnko môže napáchať škody na vašej záhrade

Sponzorované odkazy:

Horúce slnko môže napáchať škody na vašej záhrade

Nielen ľudia, ale aj zvieratá sa vyžívajú, keď sa môžu na chvíľu vystaviť slnečným lúčom. U rastlín je to inak. Ak nie sú dostatočne zavlažované, priame slnko na nich môže napáchať obrovské škody. Áno, existujú kvety a rastliny, ktoré na slniečku rastú lepšie a rýchlejšie, ale keď je extrémne teplo, nepáči sa to ani im.

Ako ochrániť vašu záhradku pred nadmerným teplom?

Kľúčovým prvkom pri krásnej vždyzelenej a prosperujúcej záhradke, je výber správnych sezónnych rastlín. Ani to však nestačí, keď prídu extrémne horúčavy do našich končín.

Výber správnych sezónnych rastlín môže byť kľúčom k vašej letnej záhrade, ale to nestačí na odvrátenie škodlivých vĺn horúčav. Zelenina a kvety by mali byť chránené pred vystaveným teplotám vyšším, ako 35 ° C. Nemusíte si hneď bežať do obchodu pre teplomer. Stačí, keď na to pôjdete od lesa a budete hľadať na vašej záhradke známky tepelného stresu. Vďaka tomu zistíte, že je potrebné začať robiť opatrenia pre ochranu vašich rastlín.

Aké sú známky tepelného stresu na záhrade?

U rastlín budete pozorovať:

  • Stratu kvetov,
  • stratu listov,
  • vädnutie,
  • žlté škvrny na listoch a plodinách.

Tepelný stres môže vašu záhradu nenávratne poškodiť, preto ju chráňte. Preventívna starostlivosť je vcelku jednoduchá.

Udržujte pôdu rovnomerne vlhkú

Vlhká pôda ochráni korene pred teplom a poskytne rastlinám tak potrebnú vlhkosť. Najlepším spôsobom je použitie zavlažovacích hadíc, ktoré rovnomerne a nepretržite privádzajú jemný prúd vody priamo na povrch pôdy. Vlhkosť pôdy by mala dosiahnuť až 5 centimetrov do hĺbky, aby poskytovala najlepšiu ochranu záhrady.

Mulčovanie

Pokrytie vašej záhrady mulčom chráni rastliny nielen pred slnkom, ale pomáha zároveň pôde zadržiavať vlhkosť a živiny. Mulč možno pomáha aj v zimných mesiacoch chrániť korene pred mrazom a chladom. Je považovaný za izolátor, ktorý udržuje teplo, keď je zima, a zostáva chladný, keď je vonku horúco. Vrecovaný mulč kúpite v najbližšom záhradnom centre, alebo si ho môžete vyrobiť priamo doma.

Pravidelne odstraňujte burinu a nežiaduce rastliny

Burina uberá rastlinám vlhkosť a živiny z pôdy. Tým, že vyplejeme záhony, znížime konkurenciu pre výživu rastlín, ktoré naopak na záhrade chceme.

Vytvorte tieň

Priame slnečné svetlo je škodlivé pre vaše rastliny a pôdu. Našťastie existuje jednoduché riešenie – vytvorte svojim rastlinám tieň. Stačí nejaké provizórne riešenie, aspoň na dobu najväčšieho poludňajšieho žiaru. Stačí k tomu fólia, či textília – tie by mali mať svetlú farbu, tá totiž odráža, namiesto aby ho absorbovala. Plachta či fólia by mala byť vzdialená aspoň meter a pol od rastlín, aby bola zachovaná cirkulácia vzduchu. Jednoduchým riešením je natĺcť okolo záhradky dva koly a medzi ne natiahnuť fóliu, či plachtu, ktorú môžete zložiť v čase, keď nebude tak horúco.

Sledujte predpoveď počasia. Našťastie žijeme v miernom podnebnom pásme a dní, kedy je tu naozaj extrémne teplo nie je toľko. Pokiaľ budú hlásiť vlnu horúčav, budete mať dostatok času na to, aby ste pripravili vašu záhradku včas. Každá sezóna na záhrade si žiada určitú dávku úsilia, ale ak budete dostatočne zalievať a občas skryjete vaše rastliny do tieňa, buďte si istí, že sa vašej záhradke v lete nič nestane.

Článok Horúce slnko môže napáchať škody na vašej záhrade bol publikovaný 8. května 2021 v 09.00 v rubrike Záhrada. Autorom článku je Petra Havlíková. Pre diskusiu slúži komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...