Bolo to dávno, ešte v minulom storočí. Koncom deväťdesiatych rokov Rusko prechádzalo veľmi zložitým vývojom, ale bolo vlastne nádejnou krajinou.

Večne opitý prvý ruský prezident Boris Jeľcin nám, teda Západu, neprejavoval žiadne zásadné nepriateľstvo. Krajina sa zmietala v chaose, divoký kapitalizmus vytvoril vrstvu oligarchov, ale väčšinu obyvateľov obral o úspory. Tieto podivnosti sa však diali aj na mnohých iných miestach v postkomunistickom svete. V bývalej Juhoslávii sa bojovalo, na Slovensku ešte len končil Mečiar.

JB 24 Chang-čou - Zdravotníčka podáva vakcínu proti ochoreniu COVID-19 od čínskej spoločnosti Sinovac mužovi počas očkovania vo vakcinačnom centre v čínskom meste Chang-čou 23. marca 2021. Čínska biofarmaceutická spoločnosť Sinovac oznámila, že jej vakcína CoronaVac proti ochoreniu COVID-19 je bezpečná a účinná aj u detí vo veku od troch do 17 rokov. Informovala o tom v utorok agentúra AP. FOTO TASR/AP

A man wearing a face mask to help curb the spread of the coronavirus receives a shot of Sinov
Neprehliadnite

Denník Stredoeurópana: Čína za všetky prachy. Nielen tie čiernohorské

Už vtedy to bolo s Rusmi zložité. Ale bolo to nádejné – alebo prinajmenšom to nevyzeralo úplne beznádejne. Napísal som vtedy do Mladej fronty komentár, ktorý obsahoval myšlienku, že Rusko je súčasťou nášho civilizačného okruhu. A že by sme mu mali dať šancu s nami, so Západom, sa niekedy v budúcnosti spojiť. A že si vlastne dokážem prestaviť demokratickú Ruskú federáciu ako súčasť Severoatlantickej aliancie.

Predplaťte si TREND za najvýhodnejšiu cenu už od 1 € / týždeň

  • Plný prístup k prémiovým článkom a archívu
  • Prémiový prístup na weby Mediálne, TRENDreality a ENJOY
  • Menej reklamy na TREND.sk
Objednať predplatné

Máte už predplatné? Prihláste sa