Zapamätajte si túto skratku: NFT. Čo znamená? Je to non-fungible token alebo unikátny žetón, teda aspoň vo voľnom preklade do jazyka offline prostredia. Tam však s NFT veľkú dieru do sveta neurobíte. Ak sa váš život, podobne ako fungovanie celého sveta, postupne presúva do online prostredia, NFT pre vás môže byť veľmi zaujímavý prostriedok na zarobenie.

Dievča s balónom

Tieto dátové reťazce sa v posledných mesiacoch stávajú novým investičným nástrojom a v umeleckom svete spôsobili revolúciu porovnateľnú s nástupom videoartu. Majú vlastné burzy a umelci môžu predávať svoje digitálne diela úplne sami. Je o také diela záujem? Majú skutočne nejakú hodnotu a môžu fungovať ako dobrá investícia? A ako sa NFT odráža v ďalších kultúrnych oblastiach? Vitajte vo svete, kde logika kryptomien zasahuje čoraz viac oblastí. Kto na to nie je pripravený, môže zbytočne prerobiť.

Začneme pomerne slávnym prípadom. Pred pár mesiacmi šiel do dražby jeden z raných obrazov kultového britského umelca známeho pod prezývkou Banksy. Kresba Dievča s balónom (na titulnej fotke)  šla do dražby vo chvíli, keď už Banksyho diela patrili medzi vyhľadávané zberateľské kusy, jeho cena sa teda vyšplhala na sumu jeden milión libier. Vo chvíli, keď aukčné kladivko odkleplo finálnu cenu, začalo sa diať niečo nečakané: obraz sa dal do pohybu a spodná časť rámu sa začala správať ako skartovačka. Dielo sa samo ničilo pred zrakom šokovaného publika. Nakoniec sa celý proces podarilo zastaviť (alebo ho zastavil sám Banksy na diaľku?). Udalosť obletela svet, dielo, ktoré vzniklo počas tejto akcie, dostalo nové meno a všetci sa dnes zhodujú, že jeho cena je oproti pôvodnej aukcii na dvojnásobku.

Predplaťte si TREND za najvýhodnejšiu cenu už od 1 € / týždeň

  • Plný prístup k prémiovým článkom a archívu
  • Prémiový prístup na weby Mediálne, TRENDreality a ENJOY
  • Menej reklamy na TREND.sk
Objednať predplatné

Máte už predplatné? Prihláste sa