Zo Slovenska

Prezidentka Čaputová na Slavíne: Nikdy nesmie byť samozrejmosťou, že žijeme v slobode a mieri, VIDEO

Ukončenie druhej svetovej vojny si prezidentka pripomenula na bratislavskom Slavíne spolu s predsedom Národnej rady SR Borisom Kollárom (Sme rodina) a ďalšími predstaviteľmi štá­tu.

Zdroj: TASR/Martina Kriková

Nikdy nesmie byť samozrejmosťou to, že žijeme v slobode a mieri. Prezidentka SR Zuzana Čaputová to uviedla pri príležitosti sobotného Dňa víťazstva nad fašizmom. Vyzdvihla, že príslušníci sovietskej, rumunskej armády a ďalších spojeneckých vojsk, ale aj československého odboja svojou odvahou a hrdinskými činmi prispeli k tomu, že žijeme v slobodnej krajine. Ukončenie druhej svetovej vojny si pripomenula na bratislavskom Slavíne spolu s predsedom Národnej rady SR Borisom Kollárom (Sme rodina) a ďalšími predstaviteľmi štá­tu.

Tisíce padlých

„Vojnové generácie za cenu nesmiernych obetí a nepredstaviteľného utrpenia zachránili svet. Naši dedovia a staré mamy, pradedovia a ich rovesníci a rovesníčky v Rusku, na Ukrajine, v Rumunsku a ďalších krajinách, ktorí oslobodzovali naše dediny a mestá, rovnako ako generácia mužov a žien vo Veľkej Británii, Francúzsku, v USA, Kanade a ostatných krajinách protihitlerovskej koalície, našli v sebe toľko sily, odvahy a odhodlania, že so zbraňou v ruke bojovali za spravodlivú a posvätnú vec. Za toto im nikdy nebudeme môcť byť dostatočne vďační,“ zdôraznila prezidentka.

Poukázala na to, že na Slavíne je pochovaných 6 845 vojakov Červenej armády padlých pri oslobodzovaní Bratislavy.

Ďalšie aktuálne správy

O všetkých hrdinoch

Predseda parlamentu zdôraznil potrebu pripomínať si historické míľniky. „Na Slavín chodím možno už od piatich-šiestich rokov, už ako pionierov nás sem nahnali. Cez to všetko si uvedomujem, akú vďaku by sme mali prejaviť týmto padlým hrdinom, ktorí nás v 1945 oslobo­dili,“ skonštatoval.

Deň víťazstva nad fašizmom je podľa ministra obrany Jaroslava Naďa (OĽANO) o všetkých hrdinoch – obyčajných ľuďoch, ktorí navzdory vojne, násiliu a smrti nestratili nádej, že jedného dňa sa utrpenie skončí.

„Ďalším generáciám vybojovali nesmierne cennú hodnotu – slobodu, a to aj za cenu straty vlastného života. História nás učí, aké hrôzy môže spôsobiť nenávisť v akejkoľvek forme. Preto je potrebné pripomínať si naše dejiny a poučení z nich rázne odmietať tlejúce uhlíky extrémizmu,“ skonštatoval.

Zábery z pietneho aktu pri príležitosti Dňa víťazstva nad fašizmom nájdete v priloženom videu a fotogalérii.

Aktuality z Bratislavy

V OBRAZOCH: Deň víťazstva nad fašizmom na bratislavskom Slavíne
12
Galéria
Zdroj: TASR/Pavel Neubauer
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM