Foto: SITA/AP

Po piatkovom summite Európska únia riešila problém nedostatku vakcín.

Piatkový summit lídrov členských štátov Európskej únie v portugalskom Porte sa niesol prevažne v duchu pandémie nového koronavírusu a nedostatku vakcín proti ochoreniu COVID-19. Dnes prišla Európska únia so skvelou správou.

„Najhlasnejšie tam zaznievalo, že ešte stále budeme čeliť produkčnému nedostatku vakcín. Rozprávali sme sa aj o širokom celosvetovom rozmere, čiže uvedomujeme si, že kolektívnu imunitu možno momentálne vnímame len z hľadiska národného pohľadu, ale je potrebné ju vnímať z hľadiska európskeho pohľadu,“ zdôraznil premiér.

Slovensko v tomto smere zdôrazňuje, že je dôležité, aby sa krajiny pri distribúcii vakcín a aj pri vakcinácii proti ochoreniu COVID-19 pozerali na spoločnú mieru zaočkovanosti v rámci EÚ. Keďže je dnešný svet veľmi otvorený, podľa Hegera sa treba pozerať a aj pracovať na tom, aby sa nový koronavírus „zničil“ na celom svete a na to treba, aby bola zaočkovanosť vyhovujúca v rámci celého sveta.

„A toto je tá veľká výzva, kde sme sa rozprávali práve o tom, že je potrebné zvýšiť produkčné kapacity jednotlivých firiem a postupne zabezpečiť dostatok vakcín aj pre ostatné krajiny,“ uzavrel premiér.

Európska únia objednala 1,8 miliardy dávok vakcíny Pfizer

Európska únia uzavrela dohodu s konzorciom Pfizer/BioNTech o dodaní ďalších 1,8 miliardy dávok vakcíny proti ochoreniu COVID-19. Potvrdila to v sobotu šéfka Európskej komisie Ursula von der Leyenová. Informovala o tom agentúra AFP. „S radosťou oznamujem, že Európska komisia práve uzavrela dohodu o garantovaných 900 miliónoch dávok“ s možnosťou ďalšieho nákupu rovnakého množstva s konzorciom Pfizer/BioNTech na roky 2021 až 2023, tvítovala von der Leyenová zo summitu EÚ v Portugalsku.

„Nasledovať budú ďalšie zmluvy a ďalšie vakcinačné technológie,“ dodala. Nová zmluva, ktorá má podporu členských štátov Európskej únie (EÚ), bude zahŕňať nielen výrobu vakcín, ale bude zabezpečovať aj to, aby všetky jej základné zložky pochádzali z Únie.

Sobotňajšie vyhlásenie tiež podčiarkuje dôveru EÚ v súvislosti s technológiu pre očkovaciu látku od Pfizer/BioNTech, ktorá sa líši od vakcíny spoločnosti Astra Zeneca. Von der Leyenová uviedla, že Pfizer/BioNTech je spoľahlivým partnerom, ktorý si plní svoje záväzky.

Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR znížilo vekovú hranicu pre očkovanie vakcínami od spoločností Pfizer/BioNTech a Moderna na 45 rokov. 

Uložiť článok

Najnovšie články