Dobré noviny
Aj vy si často kontrolujete svoje zdravie na internete? Nemusí to byť vždy ten najlepší nápad
Dominik Slavkovský
Dominik Slavkovský

Aj vy si často kontrolujete svoje zdravie na internete? Nemusí to byť vždy ten najlepší nápad

Ilustračné foto
Ilustračné foto — Foto: Google

Ak vás niečo trápi, je veľmi pravdepodobné, že pôjdete na internet hľadať, čo to môže byť.

WASHINGTON 7. mája - Ľudia si dnes „googlia“ všetko. Najmä, ak sa to týka ich zdravia. Ak vás niečo trápi, je veľmi pravdepodobné, že pôjdete na internet hľadať, čo to môže byť. Ponúkneme vám hneď niekoľko dôvodov, prečo to nerobiť a naopak, na čo je Google naozaj dobrý.

Ak používate tzv. Dr. Google, je veľmi pravdepodobne, že skôr či neskôr narazíte na to, že máte závažnú chorobu. Podľa prieskumu je pre 26,2 % ľudí ich primárnym zdrojom pre zistenie zdravotnej diagnózy internet. Na to, čo čítate a čo hľadáte, by ste si mali dávať veľký pozor. Pretože aj to môže ovplyvniť, čo vo výsledku nájdete. Pokiaľ už niečo hľadáte, prednosť by ste mali dať predovšetkým odborným štúdiám a tvrdeniam, ktoré sú podložené reálnymi odborníkmi.

Toto internet nedokáže

Ako príklad môžeme použiť prípad ženy, ktorá začala pociťovať veľké vyčerpanie. Cez zdĺhavé hľadanie na internete sa prepracovala k tomu, že môže ísť o rakovinu mozgu. Celú noc prebdela od strachu. K doktorovi mohla ísť až o týždeň a tak žila v strachu ešte dlhšie a hľadala viac a viac dôkazov pre diagnózu, ktorú si sama diagnostikovala. U doktora si objednala drahé vyšetrenia, ktoré nič nepreukázali. Čo však zistili z obyčajného odberu krvi ? Že potrebovala iba zvýšiť príjem železa.

Lekári vidia veľký problém najmä v tom, že internet jednoducho nevie spojiť všetky dôležité súvislosti, ktoré sú potrebné na identifikovanie diagnózy. Dokáže to iba niekto, kto má naozaj skutočné zdravotné vzdelanie.

Neznamená to však, že vyhľadávať informácie spojené so zdravým musí byť nutne zlá vec.

Skúste sa napríklad riadiť týmito krokmi:

  • Vyhýbajte sa diskusným fóram a siahnite radšej po overených lekárskych magazínoch či iných dôveryhodných štúdiách.
  • Objednajte si vyšetrenie u lekára a pýtajte sa ho tie isté otázky, ktoré by ste hľadali online.
  • Nepresviedčajte sami seba. Ak ste sa dočítali o zlej diagnóze, neznamená to automaticky, že ju máte. Myslite pozitívne.
  • Čím skôr sa prestanete zaoberať nepodloženými vecami, tým ľahšie na to zabudnete a budete sa môcť venovať niečomu inému.

Nenechajte sa oklamať

Ďalším dôvodom, prečo je potrebné dbať na to, čo vyhľadávame, je aj fakt, že internet zaznamenáva vaše predošlé vyhľadávania a podľa toho vám prispôsobuje obsah, ktorý hľadáte. Netýka sa to však len reklám! Každý po zadaní kľúčových slov vidí od Googlu iné odporúčania pre vyhľadávanie.

Ak sa teda raz dostanete na stránku, ktorá vás zaujme natoľko, že jej budete venovať dostatok času, tak je veľmi pravdepodobné, že vedome aj nevedome budete nachádzať viac a viac stránok s podobným obsahom. Tento jav môže vytvoriť akúsi informačnú bublinu, vďaka ktorej budete mať pocit, že to, čo ste hľadali, musí byť jednoducho pravda. Nedajte sa tým oklamať!

Už ste čítali?