Denník N

Psychohygiena kritizovaného ministra Mičovského – noviny veľmi nečítam a nechodím už ani na Facebook

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Kritika, že ako lesník dostatočne nerozumie poľnohospodárstvu a nemá manažérske skúsenosti na presadzovanie zásadných reforiem, sa na ministra pôdohospodárstva Jána Mičovského vznáša od farmárskych organizácií a opozície už od nástupu do vlády. Dokonca pohrozil, že ak jeho rezort nedostane nič z plánu obnovy, odíde aj sám.

Napokon zostáva ministrom, aj keď z plánu zostavovaného hlavne jeho vlastnou stranou OĽaNO naozaj nič nedostal. A do toho ešte pri obsadzovaní postu šéfa Pôdohospodárskej platobnej agentúry, ktorá každoročne delí 650 miliónov eur, ignoroval výsledky vlastného tendra.

S Denníkom E hovorí, prečo zostáva ministrom, ako vidí svoje zvláštne personálne nominácie, ale aj o tom, čo nové chystá vo svojom rezorte.

V rozhovore sa ďalej dozviete:

  • prečo chce pokračovať vo veľkom tendri, ktorý sa za minulých vlád mal stať úlovkom „dobytkárov“ Norberta Bödöra a Martina Kvietika;
  • ako sa najväčší agrobaróni musia obávať stropovania dotácií pre ich širšie farmárske skupiny;
  • ako chce farmárom po neúčinných prosbách prikázať rozdelenie veľkých lánov na viac menších polí;
  • ako ide prinútiť bohatých poľovníkov, aby prijali do svojich revírov aj menších kolegov;
  • ako chce skoncovať s podvodmi pri predražovaní a korumpovaní agrárnych eurofondov;
  • za akých podmienok prepustí správu nad lesmi rezortu životného prostredia.

Teší vás post ministra pôdohospodárstva po mnohých sporoch s farmármi rovnako, ako keď ste ho pred viac než rokom prijali po vyhraných voľbách, alebo ste už niekedy mali chuť aj skončiť?

Ja by som nehovoril o sporoch s farmármi. Ja sa s nimi stretávam a mnoho tých stretnutí je veľmi konštruktívnych. Ale určite sa dá povedať, že teraz je na mne väčšia ťarcha zodpovednosti ako pred rokom. Spočiatku si totiž šírku problémov na takomto poste človek možno ani neuvedomuje. Tuší síce, že bude veľká, ale ešte inak to vidí, keď už má rok ministrovania za sebou. Motívom, že som stále ministrom, nie je ani radosť či tešenie sa z pozície, ale skôr mám k tomu pocit zodpovednosti, že keď ma už život nečakane postrčil na takéto miesto, tak svoju šancu nechcem premárniť. Množstvo cieľov mam ešte pred sebou a niektoré možno ani nenaplním. Už si hovorím, že chcem dosiahnuť aspoň väčšinu dobrých cieľov.

Ako ho Heger presvedčil zostať

Mali ste už chuť počas toho vyše roka skončiť?

Určite áno. Mal som také chvíle. Aj teraz pri pláne obnovy. A bolo by asi aj namieste, keby

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Agro

Ján Mičovský

Lesy SR

Rozhovory

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie