Göteborg 2002, cesta za zlatom a majstrovským titulom

NETKY.SK • 5 Máj 2021, 20:31 • 2 min
Göteborg 2002, cesta za zlatom a majstrovským titulom

Ako sa hovorí, históriu píšu víťazi. Rok 2002 bol pre slovenský hokej doslova ako na hojdačke. Za pár mesiacov sme však celému svetu ukázali, že patríme medzi absolútnu svetovú špičku.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Salt Lake City 2002
Zimná olympiáda v USA bola pre našich takmer ako cez kopirák s Naganom 98. Slováci si však od toho turnaja veľa sľubovali, pretože sa nám postupne podarilo uvoľniť všetkých slovenských hráčov pôsobiacich v tom čase v NHL. Ani to však nestačilo. V základnej skupine, ktorá bola ku Slovákom viac ako zhovievavá, sme neuhrali ani jedno víťazstvo.

 

img

 

V prvom zápase A-skupiny sme Nemcom nedokázali streliť ani jeden gól. Prehra 0:3 bolela, no to ani zďaleka nebolo všetko. Vo zvyšných stretnutiach sme už síce skórovali, ale dostali veľa gólov. Remíza s Lotyšskom 6:6 a prehra s Rakúšanmi 2:3 znamenala pre našich chlapcov predčasný koniec pod piatimi kruhmi.

 

Všetci chceli, ale nešlo to. Nevydarená olympiáda v USA bola takpovediac prvým krokom k úspechu vo Švédsku. Slovenskí reprezentanti chceli dokázať, že hokej hrať vedia, a tak väčšina z nich už po poslednom našom zápase na olympiáde prisľúbila účasť na nadchádzajúcich MS.

 

Príprava pred šampionátom
Prípravné zápasy našim hokejistom z hľadiska skóre nevyšli. Doma sme prehrali dva súboje so Švédmi a rovnako tak aj s Čechmi. Tretí zápas so susedmi sme však odohrali v Brneremíza 4:4 bola vtedy viac ako spravodlivá.

 

Základná skupina 

V úvode šampionátu čakal na slovenských hokejistov nováčik A-kategórie MS. Výhru nad Poľskom 7:0 sme si doslova užili. S druhým súperom Ukrajinou sme však už mali oveľa väčšie problémy. O našom víťazstve 5:4 rozhodol v posledných minútach zápasu obranca Richard Lintner, mimochodom najlpšie strieľajúci obranca celých majstrovstiev. Prehra s Fínskom 1:3 rozhodla, že do osemfinále sme postupovali z druhého miesta v skupine.

 

 

Nadstavbová časť
Tu Slováci ukázali, že prehra s Fínskom v základnej skupine bola len ojedinelou záležitosťou. V tejto časti turnaja nás čakali traja súperi a prvým z nich bolo domáce Švédsko. V ťažkom zápase sme skóre dokázali otočiť až v tretej časti a vyhrali sme 2:1. Boj s Rakúskom bol povinnou jazdou, ktorú naši chlapci zvládli pomerom 6:3.

 

V treťom zápase sme na Rusov vyštartovali tak náhle, že po prvej tretine sme už viedli 3:0. I keď sa snažil náš súper vrátiť do stretnutia, skúsené slovenské mužstvo mu to nedovolilo a vyhralo 6:4. Do playoff sme postupovali z 3. miesta. Zaujímavosťou je, že prví traja v skupine mali zhodne po 8 bodov.

 

Štvrťfinále proti Kanade
Slováci sa museli pred prvým zápasom vyraďovacej časti presúvať do 300 km vzdialeného Kalrstadu. Možno aj kvôli tomu sme do zápasu nevstúpili najlepšie. Od štvrťfináĺe posilnil naše mužstvo aj Žigmund Pálffy a vytvoril smrtiaci trojlístokJozefom StümpelomPetrom Bondrom na krídle. Kanaďania si s nimi od druhej polovice zápasu nevedeli poradiť. Z 0:2 sa nám podarilo otočiť skóre na 3:2 aj vďaka dvom krásnym gólom Petra Bondru.   

 

 

Nájazdy so Švédmi
V Göteborskej hale Scandinavium nás čakal semifinálový zápas s domácim Švédskom. Tí si poradili v semifinále s Nemcami hladko 6:2 a aj preto boli pasovaní za favoritov stretnutia. Okrem iného, boli predsa domáci. Takisto ako proti Kanade, aj v tomto zápase sme prehrávali, dokonca dvakrát. Na konečných 2:2, v riadnom hracom čase, vyrovnal Vladimír Országh, na ktorého Švédi zabudli. Vybehol z trestnej lavice a sám sa rútil na brankára Sala.

 

 

V predĺžení gól nepadol a tak nasledovali nájazdy. Zaujímavosťou bolo, že aj prvé semifinále medzi Fínskom a Ruskom rozhodovala až nájazdová lotéria. Tie si môžete vychutnať v nasledujúcom videu.

 

 

Finále proti Rusom
Slovensko sa po dvoch rokoch dostalo opäť do finále majstrovstiev sveta. S Ruskom sme na turnaji stretli už v osemfinálovej nadstavbovej časti, kde sme si s nimi dokázali poradiť, avšak toto bolo finále, pre niektorých hráčov neopísateľný pocit. Medaila už bola istá, no každý túžil len  po tom najcennejšom kove. Rusi opäť nezvládli náš úvodný nápor a po 1. tretine bolo už 2:0 pre nás. Zápas sa prelínal z jednej strany na druhú, Rusom sa dokonca aj podarilo vyrovnať na 3:3.

 

Dve minúty do konca zápasu dvaja Rusi napádali našich hráčov za bránkou Jána Lašáka. Využil to Žigmund Pálffy, zabojoval pri mantineli, a keď sa k nemu dostal puk, vyštartoval k bráne súpera. Prešiel cez modrú a puk prenechal Petrovi Bondrovi. Ten vypálil k bližšej žrdke. Bol to posledný gól MS 2002 vo Švédsku. 

 

 

Už sme spomenuli, že Richard Lintner bol najproduktívnejším obrancom šampionátu. Miroslav Šatan sa stal zase najlepším hráčom celého turnaja.   

 

 

Zlatí chlapci z MS vo Švédsku 2002:
Hlavný tréner

Ján Filc

Asistenti 
Ernest Bokroš, Vladimír Šťastný

Brankári
Miroslav Šimonovič (SR - HK ŠKP Poprad)
Ján Lašák (USA - Nashville Predators) NHL
Rastislav Staňa (USA - Richmond Renegades)

 

Obrancovia

Radoslav Hecl (SR - HC Slovan Bratislava)
Jerguš Bača (Nemecko - Revier Löwen Oberhausen)
Martin Štrbák (Rusko -  Lokomotiv Jaroslavľ)
Peter Smrek (USA - Nashville Predators) NHL
Dušan Milo (SR - HKM Zvolen)
Ľubomír Višňovský (USA - Los Angeles Kings) NHL
Richard Lintner (Švédsko -  MoDo Hockey)
Ladislav Čierny (SR - HKM Zvolen)

 

Útočníci

Peter Bondra (USA - Washington Capitals) NHL
Jozef Stümpel (USA - Boston Bruins) NHL
Vladimír Országh (USA - Nashville Predators) NHL
Miroslav Šatan (USA - Buffalo Sabres) NHL
Rastislav Pavlikovský (Švédsko - HV 71)
Radovan Somík (ČR - HC Continental Zlín)
Ľuboš Bartečko (USA - Atlanta Thrashers) NHL
Žigmund Pálffy (USA - Los Angeles Kings) NHL
Michal Handzuš (USA - Phoenix Coyotes) NHL
Ladislav Nagy (USA - Phoenix Coyotes) NHL
Miroslav Hlinka (Švédsko - MoDo Hockey)
Peter Pucher (ČR - HC Znojemští Orli)
Róbert Petrovický (Švajčiarsko - HC Ambri-Piotta)
Róbert Tomík (ČR - HC Sparta Praha)
Marek Uram (ČR - HC Znojemští Orli)




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies