Foto: NPS / Tony Caprio

Sekvoja tlie takmer už rok.

Lesné požiare sú, žiaľ, už pravidelnou realitou stále vo viac a viac krajinách po celom svete. Rok 2020 bol okrem pandémie aj rokom požiarov, pričom rozsiahle požiare sa odohrali v najľudnatejšom štáte USA – v Kalifornii. 

Tie zasiahli aj národný park Sequoia, ktorý spálil až 700 kilometrov štvorcových lesa. Avšak, kým drvivá väčšina stromov zhorela, jeden z nich horí až do dnešných dní, upozorňuje portál Science Alert.

Horí od 19. augusta 2020

Vedci a hasičské jednotky skúmali účinky požiaru v roku 2020 v národnom parku Sequoia, kde spozorovali stále tlejúci a dymiaci sekvojovec obrovský, ktorý začal tlieť pri požiaroch,uvádza sa v tlačovej správe.

Odborníci predpokladajú, že tlenie stromu je následkom lesného požiaru, ktorý sa začal 19. augusta 2020, pravdepodobne po údere blesku.

Foto: NPS / Tony Caprio

Veľké sucho

Predmetný strom je podľa správy parku izolovaný a nepredstavuje nebezpečenstvo pre svoje okolie či pre návštevníkov parku. Skutočnosť, že strom aj po takej dlhej dobe stále tlie, ukazuje, aký je park v skutočnosti suchý. V parku totiž zaznamenali veľmi malý úhrn dažďových a snehových zrážok, čo predstavuje veľké riziko, že ďalší požiar môže prísť kedykoľvek. Ak by v parku dostatočne pršalo, tento sekvojovec by bol už dávno uhasený.

Celé západné pobrežie utrpelo v roku 2020 obzvlášť veľkú sezónu požiarov vyvolanú najmä chronickým suchom a zhoršenými následkami zmeny klímy. V celej Kalifornii pritom zhorelo viac ako 17-tisíc kilometrov štvorcových a kvôli požiarom zomrelo až 33 ľudí.

Je preto na mieste, že oficiálne úrady sa boja, že aj rok 2021 bude v znamení požiarov. Je teda riziko, že obrovský sekvojovec ani nestihne dohasnúť a oblasť už môže zachvátiť nový požiar. Obrovské sekvoje sú najväčšími stromami na svete a môžu sa dožiť až 3 400 rokov.

Uložiť článok

Najnovšie články