Ceny nehnuteľností rastú "zo dňa na deň". Kúpa domu či bytu sa stáva čoraz nedostupnejšou

NETKY.SK • 4 Máj 2021, 09:53 • 2 min
Ceny nehnuteľností  rastú "zo dňa na deň". Kúpa domu či bytu sa stáva čoraz nedostupnejšou

BRATISLAVA - V prvom štvrťroku ceny nehnuteľností o 4,2 %. Rast bol zaznamenaný vo všetkých krajoch, najviac však v Trenčianskom a Nitrianskom.

slovakia

left justify in out

Na cenovom vývoji mali výraznejší podiel ceny domov, tempo rastu cien bytov mierne spomalilo. Ako ďalej uvádzajú analytici Národnej banky Slovenska (NBS), predpokladaný mzdový vývoj v prvom štvrťroku bude mať negatívny vplyv na dostupnosť bývania.

 

Dopyt rastie, ponuka je obmedzená

Vývoj v sektore stavebníctva signalizuje pokračovanie slabšej ponuky nových nehnuteľností, čo môže napomôcť rastu cien nehnuteľností v blízkej budúcnosti.

V medziročnom porovnaní rástli ceny bývania o 15,5 %. Priemerná cena bývania vzrástla na začiatku roka o približne 77 eur za meter štvorcový a dosiahla úroveň 1930 eur.

 

Priemerná cena bytov sa zvýšila o 53 eur na 2179 eur za meter štvorcový. Oproti minulému štvrťroku rástli najrýchlejšie ceny jednoizbových a štvorizbových bytov.

 

Priemerná cena domov vzrástla o 102 eur za meter, pričom dosahuje úroveň 1471 eur. V porovnaní s minulým štvrťrokom to predstavuje rast 7,4 %, medziročne o 16,4 %.

 

Výhľady do budúcnosti nie sú priaznivé
Rozostavaných bytov bolo na konci decembra najmenej od prvej polovice roku 2018. Z finálnych údajov o výstavbe bytov za rok 2020 vyplýva, že počet dokončených bytov v druhej polovici roku vykompenzoval straty z prvej polovice.

 

Celkovo sa počet dokončených bytov za rok 2020 zvýšil o 6,5 %. Pohľad smerom do budúcna je však podľa analytikov centrálnej banky menej priaznivý.

 

Počet začatých bytov sa medziročne prepadol, s čím korešponduje aj medziročný pokles stavebných povolení. Pokles nájomného na začiatku roka spomalil na -3,6 % medzikvartálne.

 

Historicky minimálne úrokové sadzby
Úrokové sadzby sa nachádzajú naďalej v tesnej blízkosti historických miním. Analytici národnej banky zároveň pozorujú ku koncu roku 2020 a ešte viac aktuálne na začiatku roku 2021 zvýšenie tempa rastu vkladov domácností.

 

„V tejto chvíli sa na odbornej úrovni vedie polemika o tom, ako sa domácnosti so zvýšenými úsporami budú správať po ukončení protipandemických opatrení. Je rozumné predpokladať, že časť úspor sa premietne priamo do spotreby, časť pravdepodobne zostane v podobe dlhodobo zvýšených úspor,“ konštatujú analytici.

Významný podiel týchto úspor bude slúžiť ako podklad na investície, čo v našich podmienkach vo veľkej miere reprezentuje investovanie do nehnuteľností na bývanie. Dôsledkom takéhoto správania by mohol byť zvýšený dopyt po nehnuteľnostiach.

 

„Riziká spojené s budúcim vývojom cien nehnuteľností považujeme za naklonené smerom hore,“ uzavreli analytici.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies