Ceny komodít prudko rastú. Prichádza nový super cyklus?

Komoditný trh zažíva svoje obrodenie. Ceny širokého spektra komodít smerujú nahor. Ťahajú ich očakávania ekonomického rastu po ukončení pandémie, problémy s dodávkami komodít na trh, zelená transformácia ekonomík, obavy z počasia a vyšší dopyt špekulantov, ktorí sa snažia zachytiť trend rastu trhu a ukryť sa tak pred hroziacou infláciou. 

Výsledkom týchto trhových síl je nárast indexu Bloomberg Commodity Spot od začiatku roku o 19 percent a medziročne až o 60 percent. 

Takýto masívny nárast cien sme nevideli viac ako jednu dekádu. Okrem iného to dokazuje materializované inflačné očakávania. Zdá sa, že tentokrát sa inflácia naozaj dostaví a nepôjde len o dočasný jav. Centrálne banky teraz čaká ťažká úloha. Ak totiž raz ceny začnú rásť, len ťažko ich skrotiť. Rast cien komodít je tak dôsledkom inflácie, ako aj jej príčinou. Hrozí teda, že sa dostaneme do cenovej špirály. Sme preto pravdepodobne na začiatku nového super cyklu. 

Väčšina analytikov sa pri vysvetľovaní súčasného zdražovania komodít sústreďuje na rast priemyselného dopytu. Nemali by sme však zabúdať ani na dopyt zo strany špekulantov. Deje sa tak buď priamo, alebo čoraz viac prostredníctvom ETF fondov, či iných finančných produktov, napríklad swapov alebo indexových fondov. 

Tromi najznámejšími komoditnými indexami sú: Bloomberg Commodity Index, S&P GSCI a DBIQ. Ak vychádzame z predpokladu, že za rastom trhu sú do veľkej miery stávky na indexy, ich zloženie nám napovie rozloženie rastu trhu na jednotlivé komodity. 

Platí, že z každého dolára smerujúceho do ETF, skončí 30 až 60 centov v energiách, či už ropy, zemného plynu alebo palív. Keď sa pozrieme ešte bližšie, zistíme, že 15 až 30 centov smeruje len do ropy (Brent alebo WTI). 

Investori aktuálne počítajú s pokrízovým ožením v Európe a USA. Dopyt tu podľa predpokladov vykompenzuje očakávané spomalenie spotreby vo vírusom opäť sužovanej Ázii. Len v Indii analytici pre tento mesiac predpokladajú pokles spotreby palív o 0,5 až jeden milión barelov denne. 

V stredu trhy potešila správa Amerického ropného inštitútu, ktorá hovorí o prudkom poklese zásoby ropy v amerických úložiskách. Znamená to, že ponuka a dopyt sa dostávajú viac do rovnováhy, čo vyvoláva u investorov očakávania rastu cien. Ropa Brent sa aktuálne obchoduje v pásme 66 až 70 dolárov. Pravdepodobne bude testovať trendovú úroveň 71,30 dolárov a môže smerovať k najsilnejšej hodnote od roku 2019, keď dosiahla 75,60 dolárov. 

Ole Hansen, komoditný analytik Saxo Bank

xtb
Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre