Denník N

Týždeň v práve Rada Procházku: Ani smrádeček, ani teplúčko

Ilustračné foto – TASR/AP
Ilustračné foto – TASR/AP

Čerstvé udalosti z oblasti práva komentuje ústavný právnik a bývalý poslanec NR SR Radoslav Procházka

Ľuďom, ktorí baby-boom podujatia kazia už počas predohry, sa na Slovensku hovorí škaredým slovom. Je to nevďačná, ehm, poloha. Ale tak to vyšlo, dnes sa témy reprodukcie ľudstva musíme chopiť cez dekadentne progresívnu perspektívu.

Zákonná ochrana klímy

Nemecký parlament prijal v roku 2019 zákon o ochrane klímy, v ktorom sa štát zaviazal do roku 2030 znížiť emisie skleníkových plynov. Deväť klimatických aktivistov vo veku od 15 do 32 rokov napadlo tento zákon na spolkovom ústavnom súde ako protiústavný, domáhajúc sa efektívnej ochrany… nuž, povedzme, že práva mladých ľudí na budúcnosť.

Napadnutý zákon pritom nielenže uložil zníženie emisií o 55 percent v porovnaní s hodnotami z roku 1990 a vymedzil konkrétne priemyselné sektory, ktorých sa má týkať, ale zároveň tiež určil sankcie za nedodržanie predpísaných cieľov, okrem iného v podobe výrazného sprísnenia tempa a objemu redukcie po roku 2030.

Súdna ochrana klímy

Pred niekoľkými dňami spolkový ústavný súd vyniesol rozhodnutie, v ktorom zákon označil za nedostatočný a uložil vláde, aby do konca tohto roku

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Týždeň v práve Rada Procházku

Komentáre

Teraz najčítanejšie