Matovič obhajuje 25 percentnú DPH! Osamelým matkám chce zvýšiť dávky na 1021 eur

NETKY.SK • 2 Máj 2021, 16:50 • 2 min
Matovič obhajuje 25 percentnú DPH! Osamelým matkám chce zvýšiť dávky na 1021 eur

BRATISLAVA - Osamelá matka s dvomi deťmi pracujúca za minimálnu mzdu by po pripravovanej daňovo-odvodovej reforme mohla mať čistý mesačný príjem 1021 eur namiesto súčasných 606 eur.

slovakia

left justify in out

Na sociálnej sieti to tvrdí líder hnutia OĽaNO a minister financií Igor Matovič. Osamelá matka s dvomi deťmi by si tak po reforme daní a odvodov prilepšila o 415 eur mesačne.

 

Pomoc osamelým matkám

V súčasnosti podľa neho má táto matka príjem 606 eur, a to vrátane dvoch prídavkov na deti a dvoch daňových bonusov. „Môj vysnívaný “sociálny štát”, po daňovo-odvodovej reforme, ktorú od leta chystám, tejto istej matke poskytne cca 1021 eur mesačne," napísal šéf rezortu financií.

Minister financií znova pripustil pri daňovo-odvodovej reforme zvyšovanie dane z pridanej hodnoty (DPH). „V situácii, keď Fico s Pellegrinim doslova vybrakovali našu spoločnú špajzu o desiatky miliard, v situácii, keď nám pre krízu chýbajú v rozpočte miliardy eur, nemôžeme takúto zásadnú zmenu Slovenska na skutočne sociálny a prorodinný štát urobiť na ďalší dlh - nikto nám na to nepožičia. To znamená, že na časť pokrytia nákladov by sme potrebovali, áno, zvýšiť DPH," pripustil Matovič.

 

 

Súvisiaci článok: Matovičov nápad o zvyšovaní DPH na 25 percent sa začína rúcať. Strana Za ľudí takýto krok nepodporí

 

Zvýšenú DPH nepocítime

Osamelá matka s dvomi deťmi pracujúca za minimálnu mzdu podľa neho zaplatí na vyššej DPH maximálne 20 eur mesačne. „Tí, čo deti ešte nemajú a chcú ich mať, tiež raz na zmene získajú, len nie hneď," tvrdí Matovič.

 

Dôchodcom sa vyššia DPH podľa neho automaticky vykryje cez valorizáciu dôchodkov o dôchodcovskú infláciu, teda nič podľa Matoviča nestratia.

„Obdobné prilepšenie ako matka z príkladu získa aj úplná rodina, respektíve aj viac zarábajúca rodina. Chystaná reforma dramaticky zvýši príjem len pracujúcim rodičom, aby pôsobila motivačne na tých nepracujúcich," dodal Matovič.

 

Mohlo by vás zaujímať: Sulík je pripravený vetovať zvyšovanie DPH na 25 %, o ktorom uvažuje minister financií Igor Matovič

 

Za ľudí a SaS zvyšovanie DPH nepodporia
Strana Za ľudí zvýšenie dane z pridanej hodnoty (DPH) zo súčasných 20 na 25 percent nepodporí. V relácii televízie TA3 V Politike to povedala predsedníčka strany Veronika Remišová.

 

Predseda SaS Richard Sulík sa po stredajšom rokovaní vlády vyjadril, že minister financií Igor Matovič má plány napríklad zvýšiť DPH na 25 percent alebo násobne zvýšiť daň z nehnuteľností.

 

SaS podľa Sulíka so zvyšovaním daní zásadne nesúhlasí. Pre stranu SaS je podľa neho zvyšovanie daní "červenou líniou".

 

Prečítajte si tiež: Čaká nás zvyšovanie daní? Matovič sa s touto myšlienkou skutočne pohráva!



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona