Windows 10 čoskoro prejde výraznými dizajnovými zmenami. Vytratia sa aj niektoré legendárne ikony

Niektoré vizuálne prvky a ikony prebral Windows 10 po svojich predchodcoch ešte z 90. rokov. Vyzerá to však tak, že im definitívne odzvonilo.

Windows 10 (4)
Zdroj: Vosveteit.sk

Najpoužívanejší desktopový operačný systém Windows 10 prejde už v najbližších mesiacoch výraznejšími dizajnovými zmenami. Veľké zmeny sa tentokrát majú týkať vybraných ikon, pričom niektoré sú ešte pozostatkom z legendárnej verzie Windows 95. Nový vzhľad niektorých ikon má byť súčasťou „rozsiahleho dizajnového omladenia“, ktoré je súčasťou projektu Sun Valley.

Aktualizáciu môžeme očakávať už na jeseň

Prvé dizajnové zmeny by sme mali spozorovať už v druhej polovici tohto roka, keďže vypustenie projektu Sun Valley sa očakáva niekedy v októbri, respektíve novembri tohto roka. Nová systémová aktualizácia, ktorá prinesie aj dizajnové zmeny z projektu Sun Valley, by však mala ešte pred jesenným vydaním prejsť do fázy RTM. V skratke ide o fázu, kedy je táto aktualizácia sprístupnená priamo OEM výrobcom. Nové zariadenia by tak následne mohli byť dodávané priamo s najnovšou systémovou aktualizáciou s vizuálnymi zmenami.

Odoberajte Vosveteit.sk cez Telegram a prihláste sa k odberu správ

Zmiznú niektoré legendárne ikony

Ako informuje zahraničný portál WindowsLatest.com, Microsoft sa plánuje zbaviť viacerých zastaralo vyzerajúcich ikon, ktoré sú stále súčasťou Windowsu 10. Globálna zmena zasiahne ikonu priečinkov, ktorá bude vychádzať z dnešnej ikony Prieskumníka. Zmenou však prejdú aj naozaj staré a notoricky známe ikony ako CD Rom, diskety, tlačiareň, či spánkový režim, na ktorom je naozaj vidno „zub času“.

windows 10 ikony
Zdroj: WindowsLatest

Ako môžete vidieť na obrázku vyššie, pri porovnaní nových ikon vľavo a starých ikon vpravo je zastaraný dizajn až do očí bijúci. Čiastočné omladenie a zlepšenie farieb a kvality tak privíta zrejme väčšina používateľov systému Windows 10.

Ikony nebudú jedinou zásadnou novinkou

Ponuka Start Windows 10_skica (1)
Zdroj: windowslatest.com

Projekt Sun Valley prinesie aj ďalšie zásadné dizajnové zmeny, ktoré sú už dnes známe z Insider verzií operačného systému Windows 10. Súčasťou tohto projektu, čiže aj budúcej aktualizácie, je totižto ešte hlbšia adaptácia dizajnového jazyka Fluent Design so zaoblenými rohmi a vylepšenými farbami a prípadne animáciami. V hre je aj zásadná zmena niektorých systémových súčastí, napríklad ponuky Štart, či rozbaľovacích ponúk a Centra akcií. Na jeseň tohto roka sa tak treba pripraviť na výrazné dizajnové zmeny, na ktoré si možno niektorí z nás budú zvykať zopár týždňov.

Prihláste sa k odberu správ z Vosveteit.sk cez Google správy

Komentáre