Kategórie
Tlačové správy

V ZOO Košice sa narodilo mláďa urzona

ZOO Košice si pripísala ďalšie prvenstvo. Ako prvá slovenská zoologická záhrada odchovala tento druh.

Urzon stromový (Erethizon dorsatum) patrí v európskych ZOO k menej častým chovancom. Tento druh momentálne chová 36 inštitúcií v počte do deväťdesiat jedincov. Za ostatný rok sa narodilo iba osem mláďat. V rámci UCSZOO ich chovajú v ďalších štyroch ZOO. Veľmi úspešným chovateľom je ZOO Olomouc, odkiaľ pochádza otec mláďaťa. Samicu sme doviezli zo ZOO v Miškovci.

Narodenie mláďaťa nebolo nijako jednoduché. Samica Pom-Pom rodila cisárskym rezom.

Priebežné veterinárne kontroly poukázali na väčšie rozmery mláďaťa. Nič sme nenechali na náhodu a 3. apríla sme privítali na svete mláďa. Prvotná prehliadka potvrdila, že ide o samčeka a ten dostal meno Hugo. Prvé dni života sa o neho postarali naše chovateľky a venovali mu patričnú pozornosť, rovnako ako aj samici. Obaja sú v poriadku.

Urzon sa síce podobá starosvetským dikobrazom, no v skutočnosti má omnoho bližšie k morčatám. Jeho ostne sú hladké, ale opatrené háčikmi. Líši sa i v tom, že si nehrabe nory, ale naopak výborne šplhá. Na stromoch hľadá nielen úkryt pred predátormi, ale i svoju hlavnú potravu – pupene, listy, kôru, plody a kvety. Je to samotár. Podobne ako u morčiat sa aj urzony rodia dobre vyvinuté, s otvorenými očami a osrstené. V dospelosti vážia 3,5 až 7 kg. Gravidita trvá 205 až 217 dní a samica rodí jedno, výnimočne dve mláďatá.

Urzon stromový (Erethizon dorsatum)
Urzon stromový (Erethizon dorsatum)
Urzon stromový (Erethizon dorsatum)

Foto: M. Čičmancová.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *