Bude tak, ako ešte nebolo. Možno bez paušálnych výdavkov, bez odpočítateľných položiek a bez zníženej sadzby dane. Zato o niečo vyššia DPH, vyššia daň z príjmov, odvody sa možno budú platiť zo všetkých príjmov, aj pasívnych. Nie je to vzdialená realita, ale pôvodné zámery rezortu financií, ktoré mnohé naznačujú.

Konečne vraj bude v tomto štáte poriadok. Živnostníci sa predsa len „hrajú“ na podnikateľov. Tí nepoctiví odídu z trhu, tí dobrí zostanú. Podnikanie na Slovensku bude po novom férové. A možno čakať aj rovnakú daň a odvody pre zamestnancov a živnostníkov, bez rozdielu, nech sa medzi sebou neprú.

Ututlaná daňová reforma

Myšlienku nastoliť v podnikateľskom prostredí po rokoch poriadok, „tlačí pred sebou“ minister financií Igor Matovič už mesiac. A postupuje krôčik po krôčiku. Minulý týždeň avizoval, že Finančná správa SR má dať nepoctivé firmy na čierny register a na tri roky ich vylúči z trhu.

Teraz plánuje pritvrdiť v daňovej reforme, ktorá zohľadní jeho predstavu o tom, ako sa má správne riadiť štát z pohľadu financií. Robí ju, tak ako svoje predchádzajúce kroky ešte ako predseda vlády, potichu a tajne za dverami, avšak vláda pod vedením premiéra Eduarda Hegera ju prezentuje ako vysoko transparentnú. Nuž, má svoje videnie sveta.

Napríklad paušálne náklady treba vraj zrušiť, lebo podnikatelia cez ne okrádajú štát. A tiež padnú pre istotu všetky nezdaniteľné časti základu dane, výnimky, znížené sadzby a úľavy v dani z príjmov fyzických i právnických osôb. Že sú to len bludy novinárov?

Podklady, ktoré má TREND k dispozícii, naznačujú opak, aj keď je možné, že v dokumente ešte nastanú malé zmeny. Finálnu verziu totiž minister stále „tutle“ a podobne ako jeho predchodca E. Heger odmieta čokoľvek vopred prezradiť. Musí to predsa veľkolepo ohlásiť na tlačovej konferencii pred všetkými.

Odporcovia mu zase vopred odkazujú, že v tejto podobe návrhy daňovej reformy nikdy neuzrú svetlo sveta, sú jednoducho postavené úplne na hlavu. Otázne je, ako sa k tomu oficiálne postavia ďalší koaliční partneri vo vláde.

Nezaškodí však sa pozrieť na možné scenáre, ktoré sú s vysokou pravdepodobnosťou v hre. Ak  bude len zlomok z toho pravda, úplne to zmení doterajší systém fungovania podnikateľov. Čo sa teda chystá?

Predplaťte si TREND za najvýhodnejšiu cenu už od 1 € / týždeň

  • Plný prístup k prémiovým článkom a archívu
  • Prémiový prístup na weby Mediálne, TRENDreality a ENJOY
  • Menej reklamy na TREND.sk
Objednať predplatné

Máte už predplatné? Prihláste sa