Denník N

Ženy majú vyšší prah bolesti ako muži? Ide o mýtus. Tréner vysvetľuje, prečo trénovať aj týždeň pred pôrodom

Viktor Oliva. Foto N – Pavel Bielik
Viktor Oliva. Foto N – Pavel Bielik

Šiesty diel podcastu Športová veda.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Mnohé ženy sa obávajú silového tréningu a majú mylné predstavy o tom, že budú vyzerať ako kulturistky. Predstava, že žena dvakrát zdvihne činku a narastú jej svaly, sa musí z našej spoločnosti vytratiť, hovorí Viktor Oliva – tréner, pohybový terapeut a doktorand na FTVŠ UK v Bratislave.

Niektoré výskumy naznačujú, že pri porovnaní relatívnych zmien prírastku svalovej sily oboch pohlaví dokážu ženy reagovať na silový tréning rýchlejšie ako muži. To znamená, že žena bude svoju silu rozvíjať rýchlejšie ako muž tú svoju.

Tento rozhovor je súčasťou podcastu Denníka N Športová veda, ktorý nájdete aj na kanáli Športové podcasty vo vašej podcastovej aplikácii.

V rozhovore sa dočítate:

  • prečo ženy priberajú viac tuku na stehnách a bokoch;
  • či je vhodné cvičiť počas ťažšieho priebehu menštruácie;
  • že absencia silového tréningu prináša riziká;
  • prečo by mali ženy športovať počas tehotenstva aj menopauzy.

Mal by sa tréner klientky pýtať na fázy menštruačného cyklu?

Je fajn vedieť, v akej fáze cyklu sa klientka nachádza. Máme však štúdie a prehľadové práce skúmajúce vplyv menštruačného cyklus na výkonnosť, ktoré nepotvrdili žiadne významné rozdiely medzi fázami. Existujú aj práce s inými závermi, ale musíme sa pozrieť na charakter zaťaženia a typ pohybovej aktivity – či ide o silový alebo aeróbny tréning.

Dôležitým faktorom sú subjektívne pocity konkrétnej ženy a prejavy jej menštruácie. Niektoré ženy majú naozaj ťažký a bolestivý priebeh, teda dysmenoreu, a ten môže výkon výrazne ovplyvniť. Tréner, ktorý vie o menštruačnom cykle, dokáže vhodnejšie zvoliť zaťaženie, prípadne upraviť vopred pripravený tréningový program.

Zaujímavá otázka padla u nás vo facebookovej predplatiteľskej skupine – či by mali ženy cvičiť menej počas menštruácie a či si môžu uškodiť, ak cvičia cez bolesť a kŕče.

Ženy, ktoré nemajú

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Iné podcasty Denníka N

Radíme športovcom

Rozhovory

Športová veda

Športové podcasty Denníka N

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie