blog

Tipy na knihy o rodičovstve a výchove detí

štvrtok 6. mája 2021 13:01
Št 6.05. 2021 13:01

Byť rodičom je tá najzodpovednejšia úloha na svete. Deti sa od útleho detstva spoliehajú na svojich rodičov, ktorí pre nich tvoria akýsi bezpečný prístav. Hrajú sa s nimi, rozprávajú sa o tom, čo ich teší a trápi, navzájom sa spoznávajú. Na tejto neľahkej, ale o to krajšej ceste môžu pomôcť aj knihy o rodičovstve, v ktorých nájdete odpovede na vaše otázky.

Martina Vagačová – Ako prežiť rodičovstvo

Kniha Ako prežiť rodičovstvo od slovenskej autorky, dlhoročnej rodičovskej poradkyne, Martiny Vagačovej, ponúka odlišný prístup k dieťaťu, než väčšina z nás zažila v detstve. Dieťa vníma ako rovnocenného partnera vo výchove. Vo vzťahu zdôrazňuje rešpektujúce a dôstojné zaobchádzanie. 

ako_prezit_rodicovstvo

Philippa Perry – Toto mali čítať naši rodičia

Všetci sme raz boli deťmi. A všetci sme si mysleli, že keď vyrastieme, budú z nás tí najlepší a najtolerantnejší rodičia. Ale naozaj sme sa poučili z vlastných skúseností? Kniha Toto mali čítať naši rodičia hovorí o tom, ako si vytvoriť plnohodnotný vzťah so svojím dieťaťom. Poradí, ako toto intímne puto posilniť, a upozorní na neviditeľné hrozby, ktoré ho môžu oslabiť. 

Álvaro Bilbao – Detský mozog vysvetlený rodičom

Počas prvých rokov života má detský mozog taký potenciál, aký už nikdy nenadobudne. To však neznamená, že by sme sa mali snažiť urobiť z detí malých géniov. Práve naopak, jednostrannosť vo výchove má za následok vznik rôznych sociálnych deformácií, ktorých sa neskôr dospelý človek ťažko zbavuje. 

Jana Bašnáková, Eva Vavráková a Jana Zemandl – Psychológia pre milujúcich rodičov

Tri psychologičky, vedkyne a mamy píšu v knihe Psychológia pre milujúcich rodičov o prvom roku života bábätka prakticky a ľudskou rečou, podložené svetovými výskumami. 

Slávka Kubíková – Klub nerozbitných detí

Klub nerozbitných detí je o hľadaní strateného detského šťastia v dobe tabletov a instantných riešení. Na rozdiel od prekladov americkej výchov­nej literatúry je to kniha šitá na mieru slovenským rodičom. Vychádza z medicínskych a psychologických štúdií a je doplnená o rozhovory so slo­venskými expertmi. 

Jana Nováčková a Dobromila Nevolová – Respektovat a být respektován

Podľa princípov popísaných v knihe Respektovat a být respektován funguje množstvo českých škôl a škôlok. Kniha je veľmi praktická a doslova učí nový jazyk, ktorým je možné komunikovať s druhými na princípoch rovnosti, rešpektu a zodpovednosti.  

Simone Davies – Montessori pre batoľatá

Je čas zmeniť náš pohľad na batoľatá. Pomocou princípov vytvorených doktorkou Mariou Montessori ukazuje autorka knihy Montessori pre batoľatá, ako je možné zmeniť život s „hrozným“ batoľaťom na pestrý a vzájomne obohacujúci čas plný zvedavosti, učenia sa, rešpektu a objavovania. 

montessori_pre_batolata

Anna Bykovová – Samostatné dieťa alebo Ako sa stať lenivou matkou

Článok Prečo som lenivá mama, uverejnený pred niekoľkými rokmi, vyvolal búrku polemík a diskusií. Ako sa ukázalo, téma samostatnosti detí a problém infantilnosti mladej generácie trápi mnoho ľudí. Detská a rodinná psychologička Anna Bykovová ponúka svoj názor na túto otázku v knižke Samostatné dieťa alebo Ako sa stať lenivou matkou

Slávka Kubíková – Krotitelia displejov

Naše deti sú prvou generáciou vyrastajúcou v obklopení displejov. Kniha Krotitelia displejov pomáha vychovávať deti tak, aby život s digitálnymi médiami zvládli. Autorka kladie provokatívne otázky každému vlastníkovi smartfónu a používateľovi internetu. Aby nám technológie nebrali viac, ako nám dávajú.  

Petra Arslan Šinková – Mami, oci, poďme sa porozprávať

Autorka knihy Mami, oci, poďme sa porozprávať poradí rodičom, ako viesť s dieťaťom rozhovor tak, aby sa rozvíjala jeho emocionálna inteligencia a kritické myslenie. Príbehy v knihe zamerané na priateľstvo, zdravé sebavedomie a vzťahy medzi deťmi sú kľúčom do detskej duše a pomôžu vám i vášmu dieťaťu získať iný pohľad na náročné situácie a nájsť z nich východisko.

Tanith Carey – Čo si myslí moje dieťa?

Kniha Čo si myslí moje dieťa vás prevedie viac než stovkou každodenných situácií. Naučí vás dešifrovať správanie vášho dieťaťa, porozumieť pochodom v jeho hlave a sebavedomo zareagovať najlepším možným spôsobom.

co_si_mysli_moje_dieta

Kent Hoffman, Glen Cooper a Bert Powell – Kruh bezpečného rodičovstva

Rodičia dneška neustále čelia tlaku byť dokonalí. Avšak v snahe urobiť všetko správne riskujeme, že nám ujde, čo naše deti naozaj potrebujú pre celoživotné emocionálne bezpečie. Jednoduché, ale silné rodičovské stratégie Kruhu bezpečia, ktoré Kent Hoffman, Glen Cooper a Bert Powell priniesli do tisícok rodín sú prvýkrát dostupné v takej forme, aby si ich rodič dokázal osvojiť svojpomocne. 

Amanda McCardie – Knižka o pocitoch

Deti často nevedia pomenovať a pochopiť svoje pocity. Takéto pocity potom ťažšie zvládajú. Knižka o pocitoch pomôže deťom pochopiť, pomenovať a lepšie zvládať svoje pocity. Samo, Katka a ich rodičia sa dostávajú do bežných situácií, v ktorých sa ich pocity pomenovávajú a vysvetľujú.

Mike Birbiglia – Jedna stačí

Stand-up komik, herec, režisér a autor niekoľkých úspešných kníh Mike Birbiglia vo svojom bohatom živote prešiel od presvedčenia, že otcom nikdy nebude až po objavenie radosti a naplnenia z rodinného života a napísal o tom autentickú a vtipnú knihu o rodičovstve s názvom Jedna stačí.



Monika Floreková

copywriterka

Monika Floreková má v Martinuse na starosti písanie textov, vymýšľanie kampaní a iných hravých aktivít, ktoré pre vás s láskou robíme :-) Na našom Youtube kanáli pre vás pravidelne pripravuje výber knižných noviniek.

Články autora