Dobré noviny
Päť rodičovských prešľapov. Pozor, tieto chyby pri výchove možno robíte aj vy
Alexandra Valková
Alexandra Valková

Päť rodičovských prešľapov. Pozor, tieto chyby pri výchove možno robíte aj vy

Ilustračné foto
Ilustračné foto — Foto: unsplash

Čo je pre moje dieťa najlepšie? Túto otázku si kladie nejeden rodič, no nie je na ňu ľahké odpovedať. O tom, čo je naopak najhoršie, si môžete prečítať na nasledujúcich riadkoch.

BRATISLAVA 6. mája - Každý chce pre svoje dieťa len to najlepšie. No veľakrát robíme pri výchove chyby, ktoré si ani len neuvedomujeme. Preto je dobré zamyslieť sa nad tým, či sa niektoré veci nedajú robiť inak a lepšie. Treba myslieť na to, že dieťa je v konečnom dôsledku kópiou svojho rodiča.

Nemáte s partnerom také isté názory na výchovu vášho dieťaťa? Chyba! Vzájomné podkopávanie autority nevedie k ničomu dobrému. V tomto smere hra na „dobrého a zlého policajta“ skutočne nefunguje.

Možno sa vám zdá, že váš manžel či partner je pri výchove až príliš tvrdý a vy sama nemáte to srdce dieťaťu povedať nie, napriek tomu skúste vydržať a stáť za názormi toho druhého. Nerobte nič za jeho chrbtom a na prípadnom zrušení či zmiernení trestu sa dohodnite spoločne.

Pozor na extrémy

Výchovné metódy dnešných rodičov sa dosť výrazne líšia. Kým vy absolútne nepodporujete fyzické tresty, vaši známi to môžu mať úplne naopak. Pokiaľ ide o extrémy vo výchove, žiadny z nich neprinesie dieťaťu ani rodičom nič dobré.

Hrajte s vašimi deťmi stolové hry (a nenechávajte ich iba vyhrávať), nestravujte sa len vo prevádzkach rýchleho občerstvenia, hoci to vašim deťom tak chutí. Jednoducho pracujte na tom, aby z vášho dieťaťa vyrástol človek s tými najlepšími základmi. Verte, že aj ono si vás potom bude vážiť o niečo viac.

Stolové hry
Stolové hry Foto: pexels.com

Opatrne s technológiami

Ako uvádza portál idnes.cz, súčasnosť praje moderným technológiám. Majú nám síce pomôcť, ušetriť čas, uľaviť od stresu, dokonca len vďaka nim môže veľa z nás poslednú dobu pracovať a učiť sa, lenže digitálnym pomocníkom mnohokrát tiež podliehame. A to v každom veku.

Viac sa dočítate na ďalšej strane.

Časť 1 / 2

Už ste čítali?