MENU

LOTN a VHÚ Bratislava začali novú spoluprácu

V rámci odbornej spolupráce medzi Vojenským historickým ústavom Bratislava (VHÚ Bratislava) a Leteckými opravovňami Trenčín (LOTN) sa v tomto roku bude realizovať renovácia a odborné ošetrenie štyroch zbierkových predmetov, respektíve štyroch kusov leteckej techniky.

Konkrétne sa budú realizovať všetky potrebné renovačné práce povrchu zbierkových predmetov, renovácia náteru, oprava/renovácia skiel, ošetrenie podvozkov a interiéru (čalúnenie) a ostatné individuálne špecifikované práce. Renovovaná technika bude následne uložená v priestoroch LOTN, pričom po vybudovaní novej múzejnej haly vo Vojenskom historickom múzeu Piešťany sa vrátia už do interiérových priestorov.

Zoznam zbierkových predmetov, ktoré budú LOTN v roku 2021 renovovať:

1. Lietadlo podzvukové prúdové jednomotorové jednomiestne stíhacie MiG-15bis

2. Lietadlo podzvukové prúdové jednomotorové jednomiestne vlečné Aero L-39V Albatros

3. Vrtuľník dvojmotorový ťažký špeciálny Mi-8PPA, rušička elektronických zariadení AKACIA

4. Lietadlo nadzvukové prúdové dvojmotorové jednomiestne stíhacie MiG-19PM

Ukončenie prác na prvých štyroch kusoch techniky je naplánované na december 2021. V tejto spolupráci by mali LOTN a VHÚ Bratislava pokračovať aj budúci rok, kedy sa predpokladá komplexná rekonštrukcia 6 ks múzejných predmetov.

S výsledkom sa budú môcť milovníci vojenskej minulosti Slovenska zoznámiť v roku 2024 pri slávnostnom sprístupnení zmodernizovanej haly H-1 v areáli Vojenského historického múzea v Piešťanoch.

Ďalšie snímky si môžete pozrieť – TU.

Text a foto: Letecké opravovne Trenčín /red

Novinky

Odoberajte newsletter

Odoberajte najnovšie informácie o našej ponuke do Vašej emailovej schránky.