Výrobca iPhonu nebude na posledný týždeň spomínať v dobrom. Čelí totiž dvom žalobám, ktoré môžu zásadne ovplyvniť biznis v súčasnosti najväčšej firmy na svete. Pred pár dňami prišla správa, že Európska komisia dala za pravdu sťažnosti od Spotify a ženie Apple pred Európsky súdny dvor. Okrem toho sa v Kalifornii začína megaproces, ktorý môže otvoriť dvere ďalšej regulácii technologických firiem. Oba problémy súvisia so zneužívaním dominantného postavenia Applu v biznise s aplikáciami.

Epický súboj

Epic Games, ktorí stoja za úspešnou hrou Fortnite, žalujú technologického giganta Apple. Dôvodom je príliš veľká sila výrobcu iPhonu. „Spoločnosť Apple prostredníctvom série starostlivo navrhnutých protisúťažných obmedzení nielenže poškodila, ale dokonca úplne vylúčila hospodársku súťaž v oblasti distribúcie aplikácií a v platobných procesoch,“ uviedla spoločnosť Epic Games. Súdne pojednávanie, ktoré rozhodne o budúcnosti platieb v aplikáciách, má trvať najbližšie tri týždne. Jeho výsledok bude precedensom aj pre ďalšie potenciálne spory v oblasti IT technológii do budúcnosti.

O spore rozhoduje federálny súd v Kalifornii. Odôvodnenie rozsudku veľa napovie aj o ďalšom osude technologických firiem. Tie s nástupom Joea Bidena k moci čelia čoraz väčším tlakom regulátorov aj vlády. Nová demokratická vláda v USA sa pridala k európskej kritike technologických monopolov a chce ich silnejšie regulovať. Ak by však kalifornský súd žalobu zamietol, Bidenovej vláde by toto rozhodnutie spôsobilo problémy v boji proti dominancii technologických firiem.

Zmena v poplatkoch za aplikácie

Žalobca a vývojár hry Fortnite Epic Games od Applu nežiada nijaké finančné kompenzácie. Táto taktika sa môže zdať zvláštna. Ale iba na prvý pohľad. Zásadná zmena v spôsobe platieb v aplikáciách by otvorila multimiliardový biznis, ktorý v súčasnosti ovláda Apple aj pre dodávateľov aplikácií a hier ako je napríklad Epic Games. Ich potenciál na získanie časti trhu je oveľa lukratívnejší ako priame kompenzácie od Applu a zachovanie súčasného stavu.

Predplaťte si TREND za najvýhodnejšiu cenu už od 1 € / týždeň

  • Plný prístup k prémiovým článkom a archívu
  • Prémiový prístup na weby Mediálne, TRENDreality a ENJOY
  • Menej reklamy na TREND.sk
Objednať predplatné

Máte už predplatné? Prihláste sa