Denník N

Dvesto eur Slovensko nezaľudní

Na snímke podpredseda vlády a minister financií SR Igor Matoviè (O¼aNO) poèas tlaèovej konferencie Ministerstva financií SR na tému: Daòová a odvodová reforma, 5. mája 2021 v Bratislave. FOTO TASR - Martin Baumann
Na snímke podpredseda vlády a minister financií SR Igor Matoviè (O¼aNO) poèas tlaèovej konferencie Ministerstva financií SR na tému: Daòová a odvodová reforma, 5. mája 2021 v Bratislave. FOTO TASR – Martin Baumann

Ak sa nič zásadné nezmení, viac novorodencov na Slovensku by znamenalo akurát tak zvýšenie počtu slovenských študentov na českých univerzitách, IT-čkárov v Nemecku alebo lekárov v Rakúsku.

Autor je historik, Historický ústav SAV

Ambiciózne plány na zvýšenie pôrodnosti sú tradičnou súčasťou politických programov stredoeurópskych vlád, rovnako ako striktné odmietanie imigrantov. V tomto ohľade náš súčasný minister financií nie je žiadnou výnimkou. V slovenskom prípade sa svätým grálom stali Husákove deti a hlavne ich rodičia, ktorí zabezpečili, že počet obyvateľov Slovenska rástol.

Prísľub opakovania týchto demografických zlatých čias je obľúbenou témou každého správneho slovenského populistu a národovca. Každý z nich, samozrejme, ponúka aj jednoduché a okamžité riešenia, z ktorých expertom spravidla vstávajú vlasy dupkom.

Husákove deti sa opakovať nebudú

Z hľadiska vývoja slovenskej pôrodnosti druhej polovice 20. storočia predstavujú roky 1971 – 1979 špecifické, dúfajme, že neopakovateľné obdobie, keď dovtedy strmo klesajúca krivka pôrodnosti na krátky čas rástla a potom klesala pomalšie ako v 60. rokoch.

Fenomén Husákových detí bol výsledkom

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Igor Matovič

Komentáre

Teraz najčítanejšie