Napätie medzi Parížom a Londýnom súvisiace s pobrexitovou dohodou o právach na rybolov sa stupňuje. Okolo hlavného predmetu sporu – ostrova Jersey sa sústredilo už asi 60 lodí, medzi nimi desiatky francúzskych člnov a dve hliadkovacie plavidlá kráľovského námorníctva.

Francúzske orgány medzitým potvrdili, že vojenské plavidlo Athos uskutoční hliadkovú misiu na zaistenie bezpečnosti ľudí na mori a bude sprevádzať flotilu francúzskych rybárskych plavidiel, píše web thetimes.co.uk.

V. Británia vyslala v noci na štvrtok dve svoje hliadkovacie lode k ostrovu, keďže Francúzsko hrozí jeho blokádou. Normandský ostrov Jersey minulý týždeň zaviedol nové požiadavky, ktoré musia splniť rybári žiadajúci o povolenie na rybolov vo vodách v jeho okolí.

Johnson vyjadril podporu

Ide o dôsledok novej pobrexitovej dohody medzi Spojeným kráľovstvom a Európskou úniou. Francúzi tak vinia ostrov Jersey zo zdržiavania pri vydávaní povolení na rybolov pre ich lode. Paríž následne pohrozil odpojením dodávok elektriny na ostrov – ten totiž získava väčšinu elektrickej energie z Francúzska (asi 95 percent) cez tri podmorské káble.

Predplaťte si TREND za najvýhodnejšiu cenu už od 1 € / týždeň

  • Plný prístup k prémiovým článkom a archívu
  • Prémiový prístup na weby Mediálne, TRENDreality a ENJOY
  • Menej reklamy na TREND.sk
Objednať predplatné

Máte už predplatné? Prihláste sa