Bratislava 6. mája 2021 (HSP/Sputnik/Foto:Pixabay)
Koľko mandlí môžete denne skonzumovať, a aké množstvo už môže uškodiť vášmu zdraviu? Aj to, akej kategórii osôb sa konzumácia tohto orecha vôbec neodporúča, uviedla pre Sputnik Anastasija Kalmurzinovová, nutričná poradkyňa a endokrinologička SM kliniky v Petrohrade
Mandle majú vysoký obsah vitamínu E. 100 gramov orechov obsahuje 246 percent dennej normy tohto vitamínu. Mandle sú ale tiež bohaté na vitamíny skupiny B, ktoré zasa priaznivo pôsobia na nervový systém a výkonnosť mozgu.
Mandle ďalej obsahujú celý komplex minerálov – kremík, vápnik, mangán, horčík, železo, ktoré sú nevyhnutné pre správnu funkciu imunitného systému.
Jedným z mínusov týchto chutných orechov je ich vysoký obsah kalórií. 100 gramov mandlí obsahuje až 610 kalórií a až 53,7 gramov tukov.
“Tretina týchto tukov bude využitá k vytváraniu zdravého cholesterolu. Mandle teda môžete konzumovať každý deň, ale nie za hrsť, ale osem až desať orieškov. Hrsť už bude škodlivá, obzvlášť pokiaľ ide o pražené mandle, ktoré obsahujú ešte viac tukov, ako je v surových mandliach,” upozorňuje Anastasia Kalmurzinovová.
Mandle sú škodlivé, aj ak máte nadváhu alebo sa snažíte schudnúť. Mandle nesmú jesť pacienti s pankreatitídou v akútnej forme. Pri chronickej forme pankreatitídy je povolené jesť mandle iba raz v týždni. Častejšia konzumácia mandlí by potom mohla mať za následok zhoršenie zdravotného stavu.
Treba mať na pamäti aj to, že všetky druhy orechov sú silnými alergénmi, ktoré môžu spôsobiť anafylaktický šok.
“Kvôli vysokému obsahu vitamínu E môžu tiež mandle vyvolať tachykardiu a bolesť hlavy. Ak systematicky organizmus prijíma nadmerné množstvo vitamínu E, existuje zvýšené riziko vzniku rakoviny prostaty. V prípade, keď užívate multivitamíny, alebo výživové doplnky s obsahom vitamínu E, prestaňte konzumovať mandle,” upozorňuje endokrinologička.
“Deti do troch rokov by nemali konzumovať mandle vôbec,” dodáva na záver.