Banská Štiavnica zvykne mať cez prvomájový víkend preplnené podniky. Stoly do niektorých reštaurácií si treba rezervovať pár dní dopredu. Víkendy sú jednoducho nekompromisné. Tak to bolo aj tento rok. Prvý máj vyšiel na sobotu. Bolo slnečno a to meteosenzitívnym terasám vyhovuje. Nedeľa bola horšia. Dážď, vietor a chlad vyprázdnili historické centrum mesta. „Toto je obraz celej uplynulej zimy a začiatku jari. Boli dni, keď ku mne za celý deň neprišiel nikto. Radšej som zatvoril,“ vysvetľuje vinár, ktorý roky prevádzkuje malý podnik s vínom od lokálnych pestovateľov.

Počas debaty nás prerušili dve panie. „Prepáčte, veľmi drahé tu máte tie vína, nenájde sa niečo lacnejšie?“ ukazujú na fľaše v hodnote asi 18 eur. A tak je to vraj stále. Domáci nie sú navyknutí na banskoštiavnické ceny. Tie sú skôr pre turistov. Na pohár vína alebo dokonca na večeru si zájdu len málokedy. Štiavnica sa podľa nich stala komerčnou a drahou.

To, že na celý rok im zarobia približne štyri mesiace silnej turistickej sezóny, je už vedľajšie. Minuloročné leto bolo najlepšie, aké doposiaľ zažili. Nikdy vraj v Banskej Štiavnici a okolí nebolo viac návštevníkov, ako práve v období medzi dvoma pandemickými vlnami. „Leto bolo také dobré, že sme si dokonca dokázali vytvoriť finančné rezervy na obdobie, ktoré prišlo potom. Nečakali sme však, že bude trvať takto dlho,“ vysvetľuje Rastislav Anguš, majiteľ reštaurácie 4 Sochy na Kammerhofskej ulici v Banskej Štiavnci.

Neprehliadnite

Pavlovský z 10 pre gastro: Reštaurácie sa otvoria až v septembri

Štiavnica nie je o terasách

Práve naopak. Praje interiérom, ktoré sú navyše veľmi unikátne. Úzke uličky znesú nanajvýš niekoľko miniatúrnych stolíkov a pár stoličiek. S aktuálnymi nariadeniami pandemickej komisie a vlády a dvojmetrovými rozostupmi medzi jednotlivými sedeniami vychádza majiteľom podnikov vyložiť len niekoľko, niekedy jeden – dva stolíky.

„Mesto nám navyše počas korony zvýšilo nájmy za verejný priestor trojnásobne,“ hovorí R. Anguš s tým, že kým v iných mestách poplatky väčšinou odpúšťali, Banská Štiavnica sa stala terčom cieleného zvyšovania. „Aj preto som svoju terasu zrušil.“ Teraz bude splácať dlhy.

Predplaťte si TREND za najvýhodnejšiu cenu už od 1 € / týždeň

  • Plný prístup k prémiovým článkom a archívu
  • Prémiový prístup na weby Mediálne, TRENDreality a ENJOY
  • Menej reklamy na TREND.sk
Objednať predplatné

Máte už predplatné? Prihláste sa