Všetko je jasné. Najskôr rodinám s deťmi dáme eurá navyše, potom im však viac v rámci daňovo-odvodovej reformy zoberieme. Konkrétne, rodinám dá štát 200 eur mesačne ako prídavok na každé dieťa.

Všetci sa majú tešiť na prorodinný štát, v ktorom bude radosť žiť a doteraz ho tu nemali. Minister financií Igor Matovič si takto zafilozofoval na stredajšej tlačovej konferencii o svojom najbližšom zámere, o ktorom sa rozhodol v tichosti. 

Prioritné sú pre neho tri body, a to už spomínaných 200 eur na dieťa, jedna daň a jeden odvod.  Celkovo na to minie viac ako 2,5 miliardy eur, ale nikto nevie, kto to zaplatí. Vysoký deficit štátu sa však zvyšovať už nemá, a tak prichádza na rad prorastový daňový mix.

„Poctivých podnikateľov férovo zdaníme, nie tých, ktorí sa na nich hrajú.  Chceme, aby dane a odvody boli fér pre všetkých poctivých ľudí,“ uviedol na tlačovej konferencii. O tom, aká je jeho predstava o férových pravidlách, však neuviedol.

Prorodinná taktika na voličov

„Prelejeme k rodinám miliardy eur, čo sa prejaví na vyššej spotrebe domácností i na raste ekonomiky. To nám pomôže zaplátať dieru, ktorú v rozpočte urobíme. Na vyššej dani z pridanej hodnoty to zaplatia ľudí, ktorí majú v domácnostiach vyššiu spotrebu,“ objasnil I. Matovič. Tí, ktorí si dovolia o tomto jeho nápade polemizovať alebo klásť nejaké ďalšie otázky, vraj nemajú sociálne cítenie k chudobným rodinám.

Minister financií však podľa slov Radovana Ďuranu, analytika a riaditeľa Výskumného centra pre verejné financie a dôchodkový systém v Inštitúte ekonomických a spoločenských analýz (INESS) zavádza v hodnotení nárastu rodinnej politiky.  Štatistiky totiž ukazujú opak.

Za posledných 10 rokov priemerná materská vzrástla o 140 %, pričom priemerná mzda vzrástla len o 54 %. Doba poberania materskej sa predĺžila z 28 na 34 týždňov a poberať ju môžu už aj muži. Daňový bonus vzrástol pri deťoch do 6 rokov o 100 %, uvádza analytik.

Rodičovský príspevok podľa R. Ďuranu vzrástol z 25 % priemernej mzdy v 2010 na 34 % v 2021. K tomu pribudla tiež neadresná dávka v tehotenstve. Rodina s dvomi deťmi a s rodičmi s priemernou mzdou získala počas prvých 5 rokov rodičovstva na dávkach a daňových úľavách 50 000 eur (10 000 eur ročne). I napriek masívnemu nárastu výdavkov na rodinnú politiku, pre osamelé matky, či segregované komunity, sa zmenilo málo. Na špecifické problémy však treba špecifické riešenia.

TREND zalovil v mútnych vodách informácií a zisťoval, ako to s tou podporou rodín vlastne môže byť, teraz i do budúcnosti.

Predplaťte si TREND za najvýhodnejšiu cenu už od 1 € / týždeň

  • Plný prístup k prémiovým článkom a archívu
  • Prémiový prístup na weby Mediálne, TRENDreality a ENJOY
  • Menej reklamy na TREND.sk
Objednať predplatné

Máte už predplatné? Prihláste sa