10 najčastejších otázok na pohovoroch: Takto by ste mali odpovedať

Zdroj: pohovor, otázky, práca

V tomto článku sa pozrieme na 10 najčastejších otázok na pohovore a poskytneme tipy, ako na ne efektívne odpovedať. Či už ste skúsený profesionál alebo čerstvý absolvent, tieto tipy vám pomôžu urobiť dobrý dojem a zvýšiť vaše šance na získanie zamestnania.

Čaká vás pracovný pohovor? Je dôležité dobre sa pripraviť na otázky, ktoré zamestnávatelia zvyčajne kladú. Keďže tieto otázky sú pomerne bežné, personalisti očakávajú, že na ne budete vedieť bez váhania odpovedať. O svojich odpovediach by ste však mali popremýšľať ešte predtým, ako prídete na pohovor. Doma, bez stresu si premyslite, ako čo najlepšie odpovedať na dobre známe otázky a čo o sebe personalistovi prezradiť. Samotná príprava na otázky, však nie je dostačujúca, preto si nezabudnite zistiť aj doplňujúce informácie o príprave na pracovný pohovor ako napríklad dress code.

Povedzte nám niečo o sebe

Hovorte 2-3 minúty o svojich pracovných skúsenostiach, ktoré sú pre danú prácu najrelevantnejšie. Neposkytujte zbytočné osobné informácie. Odpoveď si precvičte pomocou otázky „Kto som?“. Zostavte zoznam vašich najsilnejších zručností a vyberte tie, ktoré najviac súsvisia s danou pracovnou pozíciou. Uveďte aj príklady, ktoré dokazujú, že máte schopnosti, o ktorých hovoríte.

Aké sú vaše silné stránky?

Svoje silné stránky by ste mali spojiť s kvalifikáciou vyžadovanou v opise práce. Zamyslite sa nad prídavnými menami, ktoré charakterizujú vás a vaše zručnosti a zdôvodňujú vašu odpoveď.

Aké sú vaše najväčšie slabiny?

V súvislosti s touto otázkou máme štyri rady:

  • Nehovorte o nedostatkoch, ktoré priamo súvisia s pracovnou kvalifikáciou.
  • Nepoužívajte bežné opisy, ktoré používa každý, ako napríklad tvrdohlavý alebo perfekcionista.
  • Nikdy nehovorte, že žiadne nemáte alebo si neviete spomenúť.
  • Dokážte, že vaša slabosť nie je prekážkou a že ju možno vylepšiť a uveďte niekoľko príkladov toho, čo robíte, aby ste ju prekonali.

Dobrou odpoveďou je napríklad:
Občas neviem povedať nie.
- Necítim sa úplne sebaisto, keď mám hovoriť pred veľkou skupinou ľudí.
Niekedy sa cítim málo sebavedomý/sebavedomá.

Uveďte niečo, čo vás nediskvalifikuje a zároveň sa na tom dá pracovať.

Prečo u nás chcete pracovať?

Povedzte im, že obdivujete dobré meno spoločnosti a vysvetlite, prečo sa k sebe perfektne hodíte. Môžete zvýrazniť vaše zručnosti a schopnosti, ktoré podľa vás bude môcť organizácia využiť. Neprejavujte zúfalstvo a nehovorte, že je to kvôli platu.

Čo viete o našej spoločnosti?

Urobte si domácu úlohu a pokúste sa získať čo najviac informácií o spoločnosti (navštívením webovej stránky firmy a prečítaním akýchkoľvek dostupných článkov na internete) a o pozícii, o ktorú sa uchádzate.

Čo považujete za svoj najväčší kariérny úspech?

Pokúste sa spojiť vaše veľké pracovné úspechy s pozícou, o ktorú sa uchádzate. Zamyslite sa nad tým, čo sa vám v bývalej práci podarilo a nájdite súvis s touto pozíciou.

Opíšte vašu najnáročnejšiu pracovnú situáciu a ako ste ju prekonali?

Opäť máte príležitosť ukázať svoje mäkké zručnosti. Pokúste sa premýšľať o niečom, čo ukazuje, že viete vyriešiť problémy, zvládnuť akýkoľvek tlak a dobre komunikovať so svojím tímom.

Kde sa vidíte o 5 rokov?

Aj keď to nie je pravda, povedzte, že sa vidíte, ako pracujete v danej spoločnosti a tešíte sa z kariérnych možností, ktoré vám poskytla.

Prečo ste odišli/odchádzate z predchádzajúceho zamestnania?

Dajte pozor na to, čo hovoríte, najmä ak sú obe práce podobné. Nikdy nespomínajte, ako sa vám nepáči bývalý šéf alebo kolegovia, pretože to ukazuje nedostatok profesionality. Odpovedzte pozitívne a povedzte, že hľadáte prácu, ktorá lepšie vyhovuje vašim profesijným záujmom.

Aké sú vaše očakávania týkajúce sa platu?

Vyhľadajte si čo najviac informácií o tom, koľko sa na podobnej pozícii približne zarába. Je lepšie, ak výšku platu najprv navrhne druhá strana. Ak sa tak nestane, povedzte, že ste flexibilný a ponúkate maximálnu hodnotu za primeranú odmenu. Nezabudnite spomenúť, že táto príležitosť pre vás znamená viac ako peniaze.

Ak sa cítite byť pripravený na další pohovor, na Kariéra.sk nájdete stovky voľných pracovných miest z desiatok odvetví. Taktiež sa môžete pridať do Facebookovej skupiny Práca a brigády - Slovensko a zahraničie / KARIERA.SK. Budete tak pravidelne informovaný o voľných pracovných pozíciách.

Viac o téme: Pohovor Úspech Zamestnávateľ Otázky Uchádzač Slabé stránky
  • Autor: © Zoznam/el
  • Zdroj: Foto: Getty, thebalancecareers.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy