Tajomstvo Jiřiny Bohdalovej. Mala si vziať Gotta

Tajomstvo Jiřiny Bohdalovej. Mala si vziať Gotta

Keď v roku 2019 opustil svet Karel Gott, na zádušnej omši prehovorila k smútiacim herečka Jiřina Bohdalová. So spevákom ju spájalo celoživotné priateľstvo. V minulosti si však mama Karla Gotta dokonca priala, aby sa títo dvaja vzali!

Jiřina Bohdalová sa narodila 3. mája 1931 v Prahe vo vtedajšom Československu. Už odmalička bola k herectvu vedená svojou matkou, ktorá ju sprevádzala na konkurzy do barrandovských ateliérov i do divadiel.

Po štúdiách na Divadelnej fakulte Akadémie múzických umení (DAMU) získala angažmán v divadle ABC v čase, keď tejto pražskej scéne šéfoval Jan Werich. Od roku 1967 bola členkou pražského Divadla na Vinohradoch. Dlhé roky excelovala v Divadle Na Jezerce v hre Lásky pani Katty, kde sa prvýkrát stretla na javisku aj so svojou dcérou, dnes populárne českou herečkou Simona Stašová. Divadelné dosky pokorila aj úlohy Lízy v Pygmalionu, Frosiny v Moliérovho Lakomcovi, Dorint v Tartuffovi a postavou Kláry v Hubačová Dome na nebesiach.

Vo filme meno Bohdalovej prvýkrát zaznamenali v komediálnej nemé snímke Pižla a Žižla na cestách (1937). Z jej začiatkov pred kamerou potrebné spomenúť filmy Kráľ kráľov (1963), Hviezda zvaná Palina (1964), Biela pani (1965) alebo Dáma na kolejích (1966).

Nezabudnuteľnými sa stali herečkinej kreácie v dielach, ktoré patria do zlatého fondu československej kinematografie, ako napríklad Svetáci (1969), Ucho (1970), Pěnička a Paraplíčko (1970), Ženy v ofsajdu (1971), My všichni školou povinní (1984), FL Vek (1970) a legendárny Chalupáři (1975).

Svoj nezameniteľný hlas prepožičala mnohým kresleným, predovšetkým večerníčkovým postavičkám a vytvorila tak deťom úžasný rozprávkový svet. Nezabudnuteľné sú jej Večerníčky, napríklad Rozprávky z machu a papradia, Rákosníček, Malá čarodejnica, O škriatka Racochejlovi a mnohé iné.

Na televíznej obrazovke začali vo dvojici s hercom Vladimírom Dvořákom vystupovať v programe Televarieté, ktorého scenára písal Dvořák. Dvojica aj relácie si získali sympatie divákov.

Počas svojho plodného umeleckého života dostala Jiřina Bohdalová niekoľko prestížnych ocenení. Ako tretí sa umiestnila v ankete Kráľ filmového úsmevu storočia, a to hneď za Vlastom Burianom a Vladimír Menšík. Dvakrát získala Českého leva. Prvýkrát v roku 1993 za hlavnú úlohu vo filme Nesmrteľná teta a druhýkrát za stvárnenie postavy Fany v rovnomennom filme z roku 1995.

Mnohokrát vyhrala českú televíznu divácku cenu TýTý v kategórii najobľúbenejšie herečka a v roku 2003 si na Moste slávy v Trenčianskych Tepliciach (SR) prevzala ocenenie festivalu Art Film – Hercova misia. Je držiteľkou Ceny Thálie za celoživotné majstrovstvo v obore činohra (2010) aj laureátkou nižšieho štátneho vyznamenania Českej republiky medaila za zásluhy (2013).

Už vyše 10 rokov má herečka Jiřina Bohdalová po svojom boku slovenských podnikateľov a právnika Lubomíra Fockeho. Kedysi si však mama Karla Gotta priala, aby si jej syn vzal práve Jiřinu. Lenže tá ho spočiatku vôbec nechcela, „Ako mladík nebol nič moc, ale keď mu pribúdali roky, začal byť môj typ,“ prezradila kedysi.

Lenže želanie pani Gottovej sa nesplnilo. Prečo k svadbe nedošlo? „Pretože sa nechcel ženiť!“ priznala Bohdalová. V roku 2019 potom umelkyňa predniesla na zádušnej omši za zosnulého speváka veľmi emotívny prejav. „Lúčenie s Karlom je ťažké, veľmi ťažké. Vedie cez potoky sĺz, „povedala herečka, ktorú o príhovor ešte za svojho života požiadal samotný Karel Gott. Napriek neúspechu na poli lásky ich spájalo celoživotné priateľstvo.

Autor: Daniela Čerešničková

0Shares
Kultúra Zaujímavosti