Oblačno
14°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Založte si bylinkovú záhradku na balkóne: Týmto rastlinám sa bude dariť aj v kvetináči
Zdielať na

Založte si bylinkovú záhradku na balkóne: Týmto rastlinám sa bude dariť aj v kvetináči

Zdroj: Profimedia

Čerstvé bylinky premenia aj obyčajné jedlo na gastronomický zážitok, niektoré z nich oceníte aj do osviežujúcich limonád a v neposlednom rade vám aj z maličkého priestoru spravia zelenú voňavú oázu.

Ak si plánujete založiť malú bylinkovú záhradku, nečakajte, práve teraz je ten ideálny čas!

Super tipy, nápady a inšpirácie na vás čakajú aj v obľúbenej relácii Nová záhrada. Nenechajte si ju ujsť už v nedeľu o 15:50 na JOJke!

​Bylinková záhradka na balkóne

Pokojne začnite s bylinkami, ktoré používate najčastejšie a postupne môžete skúšať aj ďalšie. Dôležitý je výber vhodnej nádoby, tie najvhodnejšie sú také, ktoré majú skryté zásobníky vody. Nepodceňte ani výber substrátu, bylinkám sa bude dariť v zemine bohatej na humus a živiny. Takúto pôdu nie je potrebné už dopĺňať hnojivami.
 
Nezabúdajte na pravidelné zalievanie a slnečné a teplé miesto. Veľmi silné a priame slnko im však môže skôr uškodiť, pozor na to! Tieto druhy byliniek sú na pestovanie v črepníkoch ideálne, vyskúšajte niektoré z nich!
Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Inez Wala (@inez_wala)

Petržlen

Zadovážte si petržlen vňaťový, nie koreňový, keďže budete využívať iba vňaťku. Petržlenu bude vyhovovať mierne slnečné stanovište alebo polotieň, mierne kyslá pôda, ktorú netreba prehnojovať. Zalievať ho treba pravidelne, ale mierne, prelievanie mu neprospieva. Vypestovať si ho môžete aj zo semienok, ale jednoduchšie je kúpiť si už vyrastenú bylinku.

Pažítka

Obľúbená chutná bylinka, ktorá chutí aj s obyčajným maslovým chlebom. Pridávať ju môžete do rôznych nátierok, do polievky alebo ju nasekajte do varených zemiakov. Na pestovanie nie je náročná, potrebuje pravidelnú vlahu a neobľubuje ostré slnko. 

Mäta 

Túto fantastickú voňavú bylinku využijete počas celého leta. Je perfektná na prípravu rôznych ovocných limonád, pridať ju môžete do smoothie či alkoholických koktailov a dezertov. V záhradníctvach nájdete hneď niekoľko druhov, skúste si vybrať podľa vône. Mätu je vhodné vysadiť do samostatného kochlíka, keďže sa pomerne rýchlo rozrastá a potrebuje viac priestoru.

Bazalka 

Voňavá bazalka patrí medzi najobľúbenejšie bylinky nielen v Taliansku, ale aj u nás. Jej lístky sú skvelé na ochutenie cestovín, šalátov či do pesta. Táto bylinka tiež neobľubuje priame slnečné lúče, ideálny je polotieň a pokojne ju môžete zasadiť do väčšieho kvetináča k iným bylinkám či napríklad k cherry paradajkám.

Medovka 

Táto nenáročná bylinka má citrusovú chuť aj vôňu a práve preto ju môžete použiť pri príprave dezertov, smoothie a pri pečení namiesto citrónovej kôry. Darí sa jej vo vlhkom a slnečnom prostredí, no problém jej nerobí ani tieň. Vďaka svojim upokojujúcim účinkom sa používa pri varení čajov a zaháňa stres.
Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Ráczkevi-Kollár Tünde (@tundekollar)

Súvisiace články

Najčítanejšie