Matovič nad 25 % DPH nerozmýšľa, ale chce zaviesť príspevok 200 eur na dieťa mesačne

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
VLÁDA: Rokovanie 8. schôdze
Minister financií SR Igor Matovič. Foto: SITA/Branislav Bibel
  • Aktualizované 5. mája 18.11 hod.

Finálna podoba daňovej a odvodovej reformy Slovenska bude známa o niekoľko týždňov, pravdepodobne o dva. Informoval o tom v stredu na tlačovom brífingu minister financií Igor Matovič s tým, že Slovensko potrebuje poctivú a prorodinnú reformu, ktorá zjednoduší daňový systém a dane budú spravodlivé a férové. O 25 % DPH podľa ministra financií vláda nerozmýšľa a nikde v materiáloch sa to neuvádza.

Vláda chce podľa Igora Matoviča zaviesť príspevok 200 eur na dieťa mesačne až do jeho dospelosti. Tiež zjednodušenie daňovo-odvodového systému tak, aby v prípade zamestnaneckého pomeru bola z ceny práce odpočítateľná len jedna daň a jeden odvod.

Cieľom reformy sú aj férové dane, čo v praxi znamená, že všetci ľudia budú za rovnakú formu práce pre toho istého zamestnávateľa platiť tie isté dane a odvody.

Strana SaS oficiálny materiál o daňovo-odvodovej reforme zatiaľ nedostala. „Ak bude predložený na koaličnú radu a vládu, sme pripravení o ňom rokovať,“ uviedol pre agentúru SITA hovorca SaS Ondrej Šprlák. Pripomenul, že zvyšovanie daní je pre liberálov červená čiara. „Sme proti zvyšovaniu daňovo-odvodového zaťaženia,“ dodal.

Vyjadrenia ministra financií o férových daniach sú podľa analytika INESS Radovana Ďuranu zavádzajúce. „Absentuje od rozdielu medzi živnostníkmi a zamestnancami,“ uviedol pre agentúru SITA. Živnostníci ako podnikatelia podľa neho ručia pri podnikaní celým svojím majetkom, kým zamestnanec len do štvornásobku mzdy.

Živnostníci podľa analytika tiež nemajú nárok na dovolenku, ani nemajú fixný pracovný čas. Ak podľa neho vláda zhorší podnikateľské prostredie, doplatia na to samotní zamestnanci, ktorým podnikatelia dávajú prácu.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Igor Matovič