SpravodajstvoTechnológie

Dlho nepopulárny výrobca procesorov, MediaTek, pravdepodobne aj tento rok ovládne trh. Takéto sú prognózy!

Taiwanský výrobca mikročipov MediaTek sa dokázal postaviť na čelo trhu s mikročipmi iba za neuveriteľné dva roky.

Len prednedávnom sa tento výrobca potýkal so stále zhoršujúcimi sa predajnými štatistikami a vo vyhliadkach do budúcnosti to s ním nevyzeralo vôbec dobre. Karty sa však s rýchlou adaptáciou 5G sietí obrátili v prospech tohto výrobcu, z ktorého sa stal behom dvoch rokov svetový líder. Reč je o taiwanskom výrobcovi mikročipov MediaTek, ktorý v posledných rokoch zápasí so svojim najväčším, americkým konkurentom Qualcomm.

Jasná prvá priečka pre MediaTek

MediaTek predbehol konkurenta z USA ešte v minulom roku, kedy si podľa údajov analytickej spoločnosti Counterpoint „uchmatol“ až 32% trhu. Qualcommu sa v „pandemickom“ roku podarilo zaistiť druhú priečku s 28% podielom na trhu, pričom tretiu priečku obsadil Apple. Výrazný posun vpred oproti predošlým rokom sa spoločnosti MediaTek podaril najmä vďaka predstaveniu dostupných 5G čipsetov, ktoré sa na trhu dostali omnoho skôr, ako konkurenčné 5G čipsety od Qualcommu. I keď vyhliadky na rok 2021 boli zrejme od taiwanského výrobcu optimistické, najnovšie údaje od analytikov zrejme prekvapia mnohých pozorovateľov trhu.

Odoberajte Vosveteit.sk cez Telegram a prihláste sa k odberu správ
trh s mikrocipmi 2021
Zdroj: Counterpointresearch.com

Spoločnosť MediaTek by totižto mala podľa odhadov v tomto roku získať až 37% podiel na trhu s mikročipmi. V pätách mu bude logicky spoločnosť Qualcomm s mierne zvýšeným trhovým podielom na úrovni 31%. Treba však spomenúť, že MediaTek aj napriek úspešným dostupným 5G čipsetom nekraľuje trhu s týmito mikročipmi. Tomu aj v tomto roku bude kraľovať práve americký Qualcomm. Táto pozícia amerického výrobcu sa zrejme tak skoro nezmení, keďže práve čipsety od tohto výrobcu nachádzame v tých najpopulárnejších zariadeniach, často vlajkových lodiach.

trh s mikrocipmi 2021 2
Zdroj: Counterpointresearch.com

Problémy spoločnosti Huawei sa nedajú poprieť

Za dominantným triom Qualcomm, MediaTek a Apple na trhu s mikročipmi ako aj na trhu s 5G mikročipmi sa má aj v najbližších mesiacoch nachádzať juhokórejský gigant Samsung, ktorý si oproti minulému roku čiastočne zhorší svoju pozíciu na trhu. Výrazne si však polepší spoločnosť UNISOC, ktorá taktiež ťaží zo stále viac upadajúceho čínskeho HiSilicon, ktorý patrí pod telekomunikačného giganta Huawei.

Zdroj: Gizchina

Prihláste sa k odberu správ z Vosveteit.sk cez Google správy
Tagy
Zobraziť komentáre
Close
Close