ZN.SK
The Mitchells versus the machines

Recenzia: animák Rodina na baterky (The Mitchells versus the machines)

Animák, ktorého slovenské/české názvy znejú aj ako Pripojení, či Rodina na baterky, si môžeme preložiť aj ako Mitchellovci vs. stroje.

Za bežných okolností poznáme všetky zábavné a úspešné animáky, ktoré sa rútia do kín. No Netflix je v niečom iný. Náhle sa v jeho ponuke objaví niečo o čom ste pokojne nemuseli nič vedieť. Animák, ktorého slovenské/české názvy znejú aj ako Pripojení, či Rodina na baterky, si môžeme preložiť aj ako Mitchellovci vs. stroje. (The Mitchells versus the machines). Zrejme ste o ňom predtým nepočuli, no je viac než isté, že teraz o ňom budeme počuť častejšie.

The Mitchells versus the machines

Síce podpísaný spoločnosťou Sony, a tvorcami Michaelom Riandom a Jeffom Roweom, no žiadne Disney, Pixar, ani Warner Bros. Rodinka, ktorá sa nám v dvojhodinovom animáku predstavuje, je doteraz nevidená, neokúkaná. Hlavne však aktuálna. Netflix uvádza túto horúcu novinku ako jeden z najobľúbenejších filmov na Slovensku. Niet sa čomu diviť. Vyniká originálnym scenárom prešpikovaným prvkami roku 2020 a 2021. Hlavne však sociálnymi sieťami, videami a neustálou energiou. Čím poteší aktuálneho náročného diváka?

Rodinka Mittchellovcov a ich pes

Mitchellovci sú rodinka ako každá iná. Dcéra Kate odchádza na internát, no v snahe ešte stráviť nejaký čas ako rodina, sa rodičia rozhodnú zmeniť dcére letenku na výlet vo vlastnej réžii – autom. Lenže práve v čase, keď rodinka Mitchellovcov prežíva svoje problémy, niekde v polovici trasy na univerzitu, svet ovládnu stroje. Nová technologická novinka ovládnutá ohrdnutou urazenou umelou inteligenciou prevezme kontrolu nad svetom. Uväzní ľudí, ktorých plánuje odstrániť a zhodou okolností sa podarí uniknúť len rozhádanej rodinke Mitchellovcov. Práve tá sa pustí do boja proti obrovskej presile.

Ich cesta autom až do Silicon Valley sa mení na dobrodružstvo plné dosiaľ nevidených a nepoužívaných scén. Rôznych prestrihov, ozvláštnených obrazoviek na spôsob japonských filmov, no tu je to zámer, až recesia. Stále ide o rôzne prepojenia na životný štýl hlavnej hrdinky, ktorá sa venuje amatérskej filmovej tvorbe. Po dlhšej dobe ide o animovaný film, ktorý nahlas rozosmial niekoľko generácií u nás doma. Lenže kde by bol celý animák bez ich psa? Buldoček s vypúlenými očami vyvolávajúci kľúčovú neistotu v tom, či je prasiatko, alebo pes, zohrá vo filme opakovane výraznú úlohu a rozosmeje divákov azda najviac.

Zopár postrehov o filme Rodina na baterky:

  • Film sa opakovane veľmi rýchlo dotýka rôznych súčasných trendov
  • Vtipne poukazuje na súčasné závislosti, na dôležitosť wifi a vôbec potreby stáleho pripojenia
  • Animáku naozaj nechýba humor (vo výraznej miere ho má na svedomí pohľad na psa a dva roboti, ktorí sa „rozhodli inak“ – práve im vďačíme za väčšinu humoru filmu)
  • Otváracia scéna trochu naláka, no kým roboti neovládnu svet, môže film pôsobiť tak neisto. Nevzdávajte to, pretože sa to rozbehne a bude to stáť za to.
  • Plusom pre celý film je originalita a aktuálnosť – už spomenuté a práve zopakované.
  • V konečnom dôsledku film ponúkne jednoduchý scenár a je skôr oddychový, rodinný, či na spríjemnenie dňa.
  • Na Netflixe s českým dabingom aj slovenským. Český je pri malom chlapcovi dabovanom dospelým chalanom nepočúvateľný. Slovenský sa ale určite podaril. To je výhodou a tiež kľúčom k zisteniu, prečo sa vlastne filmu tak rýchlo podarilo dostať medzi TOP. Ak vieme pustiť niečo na Netflixe celej rodine, je to odsúdené na úspech.
  • V českom znení uvádzané ako Rodina na baterky
Mohlo by zaujímať tiež:

Tomáš

Tomáš
Šéfredaktor magazínu ZN.SK, nadšenec pre Slovensko, jeho kultúru, zaujímavosti historické aj nehistorické, svet ako taký, aj vedu a techniku. Zaujíma ho viacero oblastí, svetové kuriozity, rekordy, aj cestovanie. Aj preto sa snaží o tvorbu nevyhradenú len na jednu oblasť.



Inzercia

Inzercia

Online kníhkupectvo BUX.sk

Sleduj nás na sieťach

Nájdete nás na Facebooku aj Youtube

Zatvoriť reklamu
Zatvoriť reklamu