Ako pripraviť záhradu na návštevy

Sponzorované odkazy:

Ako pripraviť záhradu na návštevy

Celú zimu sme vďaka koronavírusu trávili zavretí doma, nedávno skončil núdzový stav a môžeme cestovať aj medzi okresmi. Tento rok v lete bude obzvlášť dôležité si riadne oddýchnuť a nazbierať si dostatočné zásoby vitamínu D. Tiež si určite radi vynahradíme chvíle, kedy sme sa nemohli vidieť s našou rodinou a priateľmi. Pred návštevami, letnými grilovačkami a narodeninovými oslavami musíme záhradu pre hostí pripraviť, aby sa im u nás páčilo. Ako na to?

Posedenie

Ak vám prídu hostia, okrem občerstvenia bude dôležité, aby si mali kam sadnúť. Váš záhradný nábytok pravdepodobne bol cez zimu niekde schovaný, a tak ho nezabudnite vyčistiť. Na niektoré druhy nábytku vám bude stačiť vedro s horúcou mydlovou vodou, na iné potom budete musieť zakúpiť špeciálne čistiace prostriedky. Odstráňte všetky nečistoty, prípadné plesne, skontrolujte podušky, ak sa nedajú vyprať, nezabudnite kúpiť nové.

Prezrite si záhradu

Prejdite sa po záhrade a kritickým okom si ju prezrite. Pokoste poriadne trávnik, zbavte sa buriny, upracte náradie a najrôznejšie nádoby a neporiadok. Pokosený trávnik dodá vašej záhrade upravenejší a sviežejší vzhľad.

Kvety

Okolo pergoly nasaďte kvety. Alebo tam môžete umiestniť väčšie kvetináče s vašimi obľúbenými letničkami, napríklad lobelkami a sirôtkami. Levanduľa je nielen nádherne voňavá a farebná, ale aj odpudzuje niektoré druhy hmyzu. V mieste posedenia sa budú hodiť aj čerstvé bylinky. Napríklad mäta na mojito, bazalka na šaláty, tymián na grilovanie. Uvidíte, že hostí doslova nadchnete, keď im pripravíte mojito z čerstvo odtrhnutej mäty, ktorú budete mať na dosah ruky.

Údržba pergoly

Prezrite pergolu, či niekde nie sú nejaké ošarpané dosky, nevidno niekde klince, o ktoré by sa mohli návštevníci zraniť, vyčistite podlahu. Ak máte v pergole, či zimnej záhrade okná, nezabudnite ich umyť a nastaviť.

Urobte hosťom pohodlie

Skôr, než pozvete hostí, pripravte pre nich pohodlné miesto. Nielen posedenie pod pergolou, či záhradným stanom. Rodičia malých detí ocenia, keď pre nich pripravíte malý nafukovací bazénik, kde sa budú môcť hrať, skladací stan, či deku na piknik a nejaké hračky. Aj dospelí ocenia „niečo navyše“. Napríklad hojdaciu sieť, závesné kreslo, či hollywoodsku hojdačku. Ak chystáte párty vo veľkom štýle, nafukovací bazénik naplnený kockami ľadu vám poslúži aj ako originálne miesto pre chladenie nápojov. Nezabudnite na výzdobu a hudbu. Len nebuďte príliš hluční, aby ste nerušili susedov. Alebo ich pozvite tiež, aby sa nesťažovali. Koniec koncov pandémia nás naučila, že nikdy nevieme, kedy niekoho vidíme naposledy.

Článok Ako pripraviť záhradu na návštevy bol publikovaný 4. května 2021 v 09.00 v rubrike Záhrada. Autorom článku je Petra Havlíková. Pre diskusiu slúži komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...

Podobné články

Prosím čekejte ...