ZN.SK
perzeidy

Perzeidy: astronomické nočné divadlo. Keď padajú hviezdy (meteorický roj)

Aj laikovi, ktorý sa o vesmír takmer vôbec nezaujíma, slovíčko perzeidy niečo hovorí. Je to najmä preto, lebo sa radia k meteorickým rojom.

Aj laikovi, ktorý sa o vesmír takmer vôbec nezaujíma, slovíčko perzeidy niečo hovorí. Je to najmä preto, lebo sa radia k veľmi obľúbeným meteorickým rojom. Tento úkaz vrcholí v strede augusta a ľudia ho za príjemného teplého počasia môžu pozorovať voľným okom.

perzeidy

Počas roka pozorujeme množstvo meteorických rojov, no len niektoré z nich svojou výdatnosťou zaujmú i širokú verejnosť. Perzeidy sa radia práve medzi tie najvýdatnejšie a okrem iného ich sprevádzajú väčšinou i výborné pozorovacie podmienky. Je omnoho príjemnejšie vytiahnuť deku a nechať sa idylicky unášať vesmírnym divadlom, než pretrpieť noc v teplotách hlboko pod bodom mrazu,“ povedal pre portál teraz.sk astrofotograf Tomáš Slovinský.

Slzy svätého Vavrinca

Perzeidy sa nazývajú aj „slzy svätého Vavrinca“. Svätý Vavrinec bol umučený a upálený na hranici za pomoc chudobným. Stalo sa tak 10. augusta 258. Pár dní po jeho poprave nastal astronomický výjav Perzeidy . Katolíci preto dlho verili, že z neba padajú na zem ohnivé slzy tohto mučeníka. Pravdou je, že to nie sú slzy a už vôbec nie padajúce hviezdy, ako by si to mnohí mohli myslieť.

Aj keď prvý záznam o existencii meteorického roja pochádza už z prvého storočia nášho letopočtu, pravý dôvod, čo spôsobuje úkaz, zistil astronóm Giovanni Schiapatelli až v 19. storočí. Výskum ukázal, že jav má na starosti desať kilometrová kométa Swift-Tuttle. Išlo o historicky prvé priradenie kométy k meteorologickému roju.

Vesmírne prachové častice

Pozdĺž celej kométy sa nachádzajú drobné prachové častice, ktoré do atmosféry Zeme vlietavajú rýchlosťou až 58 kilometrov za sekundu. Pri vstupe sa zapália a my ich bežným okom môžeme vidieť ako mihajúce sa svetielka.

Obežná doba kométy je 133 rokov. Jej posledné priblíženie k zemi je datované na rok 1992. V tomto roku bola aktivita roja, pochopiteľne, oveľa vyššia než v súčasnosti. Kým vtedy to bolo okolo 400 meteorov za hodinu, dnes môžeme v letných mesiacoch vidieť okolo 50 meteorov za hodinu.

Tento vesmírny úkaz začína v polovici júla a trvá až do polovice augusta. Miesto, z ktorého meteory zdanlivo vylietavajú, je v súhvezdí Perzea. Podľa tohto súhvezdia má roj aj svoje meno – Perzeidy.

Ako ich pozorovať

Najlepšie miesto na pozorvanie Perzeíd by malo byť vzdialené od osvetlených ulíc a domov. Osvetlenie totiž môže znemožniť viditeľnosť slabších meteorov. Ideálne je preto nájsť si nejaké pozorovacie miesto na lúke či v lese, odkiaľ je dobrý výhľad na celý horizont.

Buďte trpezliví, nečakajte, že je to päťminútové divadlo. Zoberte si so sebou parťáka na pozorovanie a vyhraďte si spolu hodinku-dve.

Pripravila Aďa

Mohlo by zaujímať tiež:

ZN.SK

Pod autorom ZN.SK vychádzajú články externých redaktorov a články viacerých autorov súčasne. Neraz vám tak prinášame rozsiahlu tému, alebo článok neobvyklý voči ostatnej našej tvorbe.



Inzercia

Inzercia

Online kníhkupectvo BUX.sk

Sleduj nás na sieťach

Nájdete nás na Facebooku aj Youtube

Zatvoriť reklamu
Zatvoriť reklamu