5 trikov, ako opticky zväčšiť malú kuchyňu

0
2477

Kuchyňa je miesto, kde začíname svoj deň šálkou silnej kávy a končíme ho dobrou večerou. Ani malá kuchyňa pritom nemusí znamenať rezignáciu na maximálne funkčný priestor a veľké kulinárske nápady. Prečítajte si tipy, ktoré aj ten najmenší kuchynský kút premenia  na vzdušný priestor pre všedné i nevšedné varenie. 

1. Svetlé farby sú základ

Najväčším pomocníkom v boji so stiesneným priestorom sú farby. A to v akejkoľvek miestnosti. V kuchyni potom svetlá dlažba a obklady vie optické divy. Možno síce podlahe pri varení príliš pozornosti nevenujete, ale tá tmavá a matná pohlcuje svetlo a opticky tak priestor ešte zmenšuje. Naopak svetlé a lesklé dlaždice svetlo odrážajú a kuchyňu tak prevzdušnia. Ideálne je potom mať tiež kuchynskú linku vo svetlom odtieni.

Že sa vám nechce púšťať do kompletnej rekonštrukcie kuchyne? Obklady za kuchynskou linkou oživíte aj bez búrania. Tapety za kuchynskou linkou sú odolné a vo svetlých odtieňoch dodajú kuchyni ďalší rozmer.

2. Buďte minimalisti

Dajte zbohom dekoráciám a ďalším drobnostiam, ktoré uberajú priestoru na vzdušnosti. Čím menej vecí na kuchynskej linke zostane, tým väčšia bude kuchyňa vyzerať. Stojany na nože, mixéry alebo dózy na potraviny schovajte do úložných boxov, priehradiek alebo do skriniek a na linke ponechajte len nevyhnutnosti pre každodenné varenie.

3. Sklo pridá ďalší rozmer

Sklenený jedálenský stôl, priehľadné plastové stoličky alebo presklené dvierka kuchynskej linky. Priehľadné materiály dodajú kuchyni aj priľahlému jedálenskému kútu väčší rozmer. A celú miestnosť tak razom opticky zväčšia.

4. Menej úchytiek, viac priestoru

Jednoduché línie a veľké plochy pôsobia vždy vzdušne. Ak aj tak plánujete rekonštrukciu, rozhodne voľte kuchynskú linku bez úchytiek. Kuchyňa bude pôsobiť oveľa priestrannejšie, navyše otváranie zásuviek a skriniek pre vás bude ďaleko pohodlnejšie.

5. Myslite vertikálne

A nakoniec pre vás máme jeden praktický tip, ako získať v malej kuchyni viac miesta. Ak v kuchyni bojujete s nedostatkom priestoru, využite steny na maximum. Horné skrinky nechajte pripevniť pokojne až k stropu a rovno v dvoch radoch. Ďalším variantom sú úložné boxy. Môžete do nich ukladať porcelán, ktorý tak často nevyužívate, alebo napríklad drobné spotrebiče a umiestniť ich na horné skrinky. A nezabudnite využiť aj voľný priestor pod nimi. Závesný odkvapkávač ušetrí miesto vedľa kuchynského drezu, magnetická lišta je praktická na nože a nástenné organizéry zase na všetky koreničky a dochucovadlá, ktoré potrebujete mať počas varenia po ruke.