Známe ochorenia, ktoré neradno podceniť

0
1454

Po peknom teplom závere marca prišiel bláznivý apríl a znovu sychravé počasie. Divili by ste sa, koľko nielen starších ľudí trápi bolesť kĺbov, ktorá môže mať rôzny pôvod, často aj neznámy. Diagnostika v tomto prípade je dosť zložitá a liečba je beh na dlhšiu trať.

Bolesť kĺbov môže byť spôsobená napríklad vplyvom starnutia organizmu, mechanického poškodenia či vplyvom infekčných ochorení, ktoré sú prenášané parazitmi. Takýto problém je dobré riešiť od prvopočiatku, pretože pri neskoršej diagnostike môže infekcia zasiahnuť väčšiu časť organizmu. Preto sú dôležité okrem iného pravidelné lekárske prehliadky a pohyb na čerstvom vzduchu. 

Nežiadúci suvenír z prechádzky

S príchodom jari a teplých dní sa ľudia chodia odreagovať nielen na prechádzku po meste, ale aj do prírody. Či sa jedná o malých alebo veľkých, nezabúdajte na poriadnu ochranu proti kliešťom. Priniesť si ho domov nepredstavuje vôbec zložitý proces, môže sa vám zachytiť na oblečení, vlasoch – a pokojne sa dostane až na pokožku tela.

Ako ochrana vám poslúži prípravok proti kliešťom, ktorý sa predáva väčšinou v spreji, alebo aj ako telové mlieka. Pomôcť môže tiež pravidelný príjem vitamínu D. V tých lepších prípadoch sa stretnutie s kliešťom končí v kúpeľni s dezinfekciou či v čakárni u lekára. Lymská borelióza sa radí medzi najčastejšie ochorenia prenášané práve kliešťami.

Zdroj obrázka 1: {tetiana_u} / Shutterstock.com

Ako spoznáte, že ju máte?

Parazit, v tomto prípade kliešť obyčajný v rôznych vývojových štádiách, sa prisaje na kožu a do dvoch hodín vám vírus týmto spôsobom prenikne do organizmu. Nezabúdajte, že nie každý kliešť musí byť nutne prenášač. Tento drobný tvor miluje vlhko a teplo, v dôsledku čoho  ho môžete objaviť v záhyboch kože, v podpazuší, podkolennej jamke, za ušami či v slabinách, preto je dôležité po každej vychádzke dôkladne prekontrolovať nielen spomínané miesta.

Typickým a rozhodne nezameniteľným prejavom tohto ochorenia je začervenaný fľak v mieste prisatia parazita. Takáto škvrna sa neobjaví hneď, môže to trvať niekoľko dní až týždňov. Nejedná sa o malú škvrnu, môže sa rozšíriť až nad 5 centimetrov a zo stredu postupne bledne. Smola v tomto prípade je, že fľak sa nemusí vôbec objaviť, ale infekcia sa od začiatku šíri ďalej.

Druhá fáza boreliózy často pripomína symptómami chrípku: silná únava, bolesť kĺbov a svalov a podobne. Neliečená borelióza postupne prechádza do chronickej infekcie a zároveň sa nabaľujú aj ďalšie závažné ochorenia. 

Ranná stuhnutosť, alebo je za tým niečo viac

Okrem infekcie zanesenej do organizmu parazitom býva bolesť kĺbov spojovaná s reumou. Reuma, teda reumatoidná artritída, nepostihuje len starších ľudí, ale aj malé deti či dorastencov a mladých dospelých. Jedná sa o chronické zápalové ochorenie pohybového ústrojenstva, ktorého sprievodný jav je bolesť a stuhnutosť práve v oblasti kĺbov. Zo začiatku sa môže prejavovať len ranná stuhnutosť, ktorá sa postupne predlžuje až na hodiny. Opuch kĺbov býva zväčša symetrický – to, čo je na jednej strane, zrejme bude aj na druhej. Príčina tejto choroby nie je v genetike alebo v zlej životospráve, jej pôvod je zatiaľ pre lekárov neznámy.

Zdroj obrázka 2: {NAR studio} / Shutterstock.com

Len tí starší?

Zo začiatku všetko vyzerá nenápadne a nikto toto ochorenie nevie s určitosťou časovo vymedziť. Charakteristickými symptómami pri reumatoidnej artritíde sú kĺbové bolesti zväčša malých kĺbikov, neschopnosť väčšieho zovretia rúk či spomínaná ranná stuhnutosť.

Zo začiatku môžete cítiť úľavu po rozcvičení tela či aplikovaní suchého tepla, ale je to len istým spôsobom odďaľovanie najhoršieho. Samotný zápal sa prejavuje zvýšenou telesnou teplotou, celkovou slabosťou až nevládnosťou, nechuťou do jedla či zvýšeným potením sa. Netreba sa báť a strácať hlavu hneď zo začiatku.

Nováčikovia v tomto smere sa zľaknú hneď v úvode, keď im lekár oznámi, čo všetko smú, alebo skôr nesmú vykonávať či obmedziť. Áno, zo začiatku je to naozaj zložité, ale pri správnej liečbe sa nemusíte obávať výrazných zmien.

Ak ste mladší ročník, hlavne sa nenechajte odradiť slovným spojením „reumu majú iba starí ľudia“, pretože to naozaj nie je pravda a ak máte podozrenie, že trpíte týmto ochorením, urýchlene navštívte svojho obvodného lekára a prediskutujte návštevu špecializovaného odborníka.