Život

Pred 25 rokmi zavraždili Róberta Remiáša, jeho smrť dodnes nevyšetrili

"Na mieste, kde zomrel Róbert Remiáš, stojí šesťmetrový kríž, ktorý tam ešte v roku 1996 osadili výtvarníci Fero Guldan a Jano Kodoň."

TASR, 29. apríla 2021 11:09
Pietna spomienka pri príležitosti 2.výročia tragickej smrti Róberta Remiáša konala sa 29.apríla 1998. Foto: TASR/Rudolf Bihary
Bratislava 29. apríla (TASR) – V pondelok 29. apríla 1996 o 22.15 h sa neďaleko križovatky Devínskej a Karloveskej cesty v Bratislave ozval výbuch. V plameňoch auta, ktoré explodovalo, zomrel niekdajší policajt Róbert Remiáš – priateľ Oskara Fegyveresa, bývalého príslušníka Slovenskej informačnej služby (SIS), kľúčového svedka v kauze únosu prezidentovho syna Michala Kováča mladšieho. Práve s touto kauzou sa dodnes nevyšetrená smrť Róberta Remiáša spája. Vo štvrtok 29. apríla od nej uplynie 25 rokov.

"Róbert Remiáš bol môj najlepší kamarát, boli sme ako bratia. Bol pri mne v čase, keď som sa rozhodoval, či ísť vypovedať o účasti SIS na únose Michala Kováča mladšieho. Pomáhal mi, keď som po výpovedi musel opustiť Slovensko a skrývať sa v zahraničí. Bol mojou jedinou spojkou so Slovenskom a s rodinou. Bol mojou oporou. Vtedy sme boli mladí a čiastočne sme to brali aj ako dobrodružstvo. Na začiatku však ani jednému z nás nenapadlo, kam až to celé môže zájsť," povedal Fegyveres pre TASR.

Na archívnej snímke Oskar Fegyveres. Foto: TASR/AP


Michala Kováča mladšieho uniesli 31. augusta 1995. Skupina mužov ho prepadla na ceste medzi Svätým Jurom, kde býval, a Bratislavou. Kováča odvliekli v kufri auta do Hainburgu v Rakúsku, kde na jeho prítomnosť upozornili políciu. Na Kováča bol v tom čase vydaný medzinárodný zatykač pre kauzu Technopol (neskôr 2. februára 2000 Krajinský súd v Mníchove s konečnou platnosťou zastavil konanie proti Kováčovi). Motívom únosu bola podľa svedectiev snaha diskreditovať prezidenta, ktorý bol v politickom konflikte s premiérom Vladimírom Mečiarom (HZDS).

Oskar Fegyveres zakrátko priznal prezidentovi Michalovi Kováčovi, že sa ako príslušník SIS nevedome podieľal na únose jeho syna. V nedeľu 24. septembra 1995 vypovedal pred policajným vyšetrovateľom Petrom Vačokom. Hneď po výsluchu ho Remiáš odviezol do Maďarska. Fegyveres sa v obave o život skrýval v zahraničí a Remiáš bol jeho spojkou. Navštevoval Fegyveresa v zahraničí spravidla raz do týždňa. Často sa zmieňoval o tom, že ho sledujú neznámi muži.

V pondelok 29. apríla 1996 večer odišiel Remiáš zo svojho bytu na Dlhých dieloch, kde žil s manželkou Irenou. Domov sa už nevrátil. Polícia potvrdila, že príčinou explózie jeho automobilu bolo s najväčšou pravdepodobnosťou 150 až 200 gramov výbušniny.

Na archívnej snímke kríž na mieste, kde vybuchlo auto Róberta Remiáša. Foto: TASR - Štefan Puškáš


Keď sa Michalovi Kováčovi skončilo funkčné obdobie, udelil premiér Mečiar ako zastupujúci prezident 3. marca 1998 amnestie, ktoré sa týkali prípadu zavlečenia Michala Kováča ml. do cudziny i vraždy Róberta Remiáša. Po konci Mečiarovej éry však polícia začala skutky vyšetrovať.

Anna Remiášová, matka Róberta Remiáša, prišla 3. mája 1999 vo Vrbovom, kde bývala, na míting Vladimíra Mečiara, ktorý v tom čase kandidoval na post prezidenta. Pred publikom mu hodila do tváre kyticu so slovami: "Priniesla som vám kvety z hrobu môjho syna.“ Povedala, že chcela vidieť vraha svojho syna.

Vyšetrovateľ obvinil 25. novembra 1999 z vraždy Remiáša dvoch údajných vykonávateľov – Jozefa Roháča, ktorého medzitým v Maďarsku odsúdili na doživotie, a dnes už nežijúceho Imricha Oláha. Pre údajný návod na Remiášovu vraždu bol od decembra 2002 stíhaný aj bývalý riaditeľ SIS Ivan Lexa. Na vražde sa mal podieľať aj bývalý boss bratislavského podsvetia Miroslav Sýkora, u ktorého si podľa obvinenia Ivan Lexa vraždu objednal. Miroslava Sýkoru zavraždili 6. februára 1997 pri bratislavskom hoteli Holiday Inn.

V septembri 2006 bratislavská krajská prokuratúra zastavila trestné stíhanie Imricha Oláha a Jozefa Roháča, takisto bolo trestné stíhanie zastavené vo vzťahu k obvinenému Lexovi. Vladimír Mečiar, ktorého HZDS bolo členom vládnej koalície so Smerom-SD a SNS, na pôde Národnej rady SR vyhlásil 19. októbra 2006: "Skutok sa nestal, ešte raz, rozhodnutie je, že skutok sa nestal. To znamená, že žiadne ovplyvňovanie, objednávanie vraždy nebolo. Rozhodol o tom ten, kto je oprávnený rozhodnúť. Ostatní ste gágaji, táraji a pre mňa prďúsi.“

"Silu pravdy nepovalíte, silu dôkazov nepovalíte," povedal 19. októbra 2006 v parlamente v rozprave k návrhu na zrušenie amnestií Mečiar (na archívnej snímke). Foto: TASR/Miroslav Košírer


Vyšetrovateľ Policajného zboru SR však vydal 8. februára 2016 uznesenie, ktorým sa rozhodol pokračovať v prerušenom trestnom stíhaní v prípade smrti Róberta Remiáša. Na vydanie rozhodnutia dal pokyn prokurátor Krajskej prokuratúry v Bratislave. Podľa Generálnej prokuratúry (GP) SR skutok kvalifikovali ako trestný čin vraždy.

Poslanci NR SR zrušili 5. apríla 2017 Mečiarove amnestie z roku 1998. Anna Remiášová bola vo voľbách 29. februára 2020 zvolená za poslankyňu NR SR za hnutie Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽANO).

Na archívnej snímke Anna Remiášová počas pietnej spomienky pri príležitosti 20. výročia tragického úmrtia svojho syna, bývalého policajta Róberta Remiáša 29. apríla 2016 v Bratislave. Foto: TASR/Jakub Kotian


Na mieste, kde zomrel Róbert Remiáš, stojí šesťmetrový kríž, ktorý tam ešte v roku 1996 osadili výtvarníci Fero Guldan a Jano Kodoň.





Zdroj: Matúš Burčík: Ani smrť nerozdelí, Petit Press 2015

Komentáre