Tipy, ako vymaľovať steny v byte

Každý človek sa chce vo svojom príbytku cítiť príjemne. A je celkom prirodzené, ak človek zatúži po zmene. A k tomu stačí naozaj málo. Výraznou zmenou pre každé bývanie je napríklad nový náter. Dosiahnete ho jednoducho a to pomocou maľovania stien.

Maľovanie stien

Maľovanie stien je nielen novou zmenou pre vaše bývanie, ale okrem toho sa môžete zbaviť rušivých prasklín či škvŕn. Nehovoriac o tom, že nový náter vám pomôže dosiahnuť hygienicky čistý povrch stien a zároveň predlžuje ich životnosť.

Pokiaľ chcete mať prácu bez starosti, poobzerajte sa po zručnom maliarovi, ktorý sa postará o kvalitný náter stien. Ak však chcete ušetriť peniaze, v takom prípade vám bude nápomocný nasledujúci postup, v ktorom sa dozviete niekoľko tipov, ako postupovať pri maľovaní stien v byte.

Postup, ako vymaľovať steny v byte

Pred začatím maľovania sú veľmi dôležité prípravné práce. Tie zahŕňajú vypratanie izby a zakrytie nábytku maliarskou fóliou. To znamená, že menší nábytok preneste do druhej izby a zvyšný posuňte na stred miestnosti a zakryte maliarskou fóliou.

Pokiaľ máte v izbe koberec, tak ak je to možné, tak ho zrolujte a ak je napevno nalepený, v takom prípade ho taktiež prekryte fóliou, aby ste ho zachránili pred zašpinením od farby. Ak máte plávajúcu podlahu, v takom prípade lišty zalepte maliarskou páskou. Zásuvky a vypínače môžete odmontovať (nezabudnite vypnúť prúd) a po ukončení maľovania ich nasadíte naspäť alebo ich môžete taktiež olepiť maliarskou páskou.

Steny sa odporúča vyčistiť od prachu, aby nový náter držal. Okrem toho mnoho odborníkov odporúča, aby sa nezabudlo na základný náter pomocou penetračného prostriedku.

Po uschnutí základného penetračného náteru sa môžete pustiť do maľovania stien farbou. Začnite hranami a stropom. Hrany natrite plochým štetcom a následne pokračujte stropom. Ten natrite pomocou maliarskeho valčeka. Je dôležité, aby ste maliarsky valček po ponorení do farby otreli cez plastovú stieraciu mriežku, vďaka čomu zabezpečíte rovnomerné nanášanie farby. Po strope sa pustite do ostatných stien v miestnosti. Následne necháte steny vyschnúť. Ak bude potrebné, náter opakujte.