Kde sa na psovi a mačke skrýva kliešť a ako ho odstrániť

Lucia Lelovská 1

Pod korunami stromov na čerstvom vzduchu pociťuje človek aj jeho psík úplnú voľnosť, ale pozor netreba zabúdať na nebezpečenstvá, ktoré sa v prírode skrývajú.

Kliešte! Otravné parazity, ktoré sú už skoro všade! Ako sa im len vyhnúť?

Kliešte sa vždy spájali s obdobím leta, ale to už žiaľ neplatí.

V dôsledku otepľovania planéty sú schopné prežívať dlhšie a byť aktívnejšie, vďaka čoraz teplejším podmienkam. Začali sa presúvať a migrovať na miesta, kam predtým nikdy neprichádzali. Objavujú sa miestach, kde sa predtým nenachádzali a ich výskyt sa zvyšuje.

Tieto údaje vyplývajú z prieskumu, realizovaného celosvetovou iniciatívou Protect our Future Too, ktorá upriamuje pozornosť na zdravie domácich zvierat, v súvislosti s meniacim sa charakterom ročných období. Kliešte môžu preniesť na ľudí, ako aj zvieratá závažné ochorenia, ktoré v prípade domácich zvierat môžu byť aj smrteľné. Iniciatíva sa venuje šíreniu povedomia o celoročnej ochrane domácich zvierat pred ektoparazitmi, prenášačmi týchto ochorení.

Ako kliešťa bezpečne odstrániť domácemu miláčikovi?

Väčšina chorôb prenášaných kliešťami sa neprenesie okamžite. Po každej prechádzke alebo venčení je dôležitá kontrola celého tela. Po nájdení kliešťa je nutné ho rýchlo a bezpečne vybrať.

ako vytiahnut kliesta psovi macke

„Pri jeho odstraňovaní odporúčam použiť pinzetu alebo rôzne typy háčikov, slučiek a podberákov vyrobených pre tento účel. Dôležité je kliešťa uchytiť čo najbližšie pri koži zvieraťa, za tvrdú základňu hlavičky. Následne za súbežného jemného ťahu vykonávame kývavý rotačný pohyb pinzetou zo strany na stranu, akoby sme kružidlom chceli nakresliť polkruh. Po vybratí kliešťa ranku dezinfikujeme, ideálne jódovým preparátom,“ vysvetľuje veterinárna lekárka MVDr. Sýkorová.

Kliešte sú šikovní horolezci a dokážu sa vyšplhať aj na krk, za uši alebo okolo chvosta. Je dôležité skontrolovať, či po odstránení kliešťa neostala v koži jeho hlavička. Čím skôr sa kliešťa zbavíte, tým viac znížite riziko nakazenia.

Skrýše kliešťov u psíkov a mačiek

  • vnútro a okolie uší
  • na hlave a okolo očí
  • v oblasti papule a ňufáka
  • na krku pod obojkom
  • slabiny a medzi zadnými nohami
  • pod prednými nohami
  • labky a medzi prstami
  • okolo chvosta

Zabezpečte svojmu domácemu zvieratku adekvátnu ochranu

Psíkom a mačkám je dôležité zabezpečiť vhodný ochranný prípravok, ktorí ich ochráni proti kliešťom. Na trhu je dnes dostupných veľa rôznych antiparazitárnych prípravkov, ktoré chránia pred kliešťami a nepriamo tak aj pred chorobami, ktoré prenášajú.

Medzi najobľúbenejšie patria spot-on prípravky, repelentné obojky a žuvacie tablety. Preferované sú žuvacie tablety, vďaka ich jednoduchému podaniu a účinku až po dobu 3 mesiace. Psíkom navyše chutia! Spot-on prípravky sa aplikujú v oblasti krku, kde sa účinná látka vstrebe priamo do kože. Prípravky sú vhodné pre psa alebo mačku s účinkom až 3 mesiace. Osvedčenou tradíciou sú aj repelentné obojky pre psy, ktoré sú vodeodolné  a ich účinok trvá až do 6 mesiacov. Pre vhodný výber prípravku je potrebná konzultácia s vaším veterinárnym lekárom. Ten vie najlepšie posúdiť, ktorá z možností je najlepšia pre vášho psíka alebo mačku.

1 Hviezdička2 Hviezdičky3 Hviezdičky4 Hviezdičky5 Hviezdičiek (4 hlasov, priemerne: 4,50 z 5)
Loading...

Komentáre k článku

Pridaj komentár